Intresseområden sparade.
Behandling | Cancer

Strålbehandling av brösthålan eller brösten


Uppdaterad den: 2013-02-05
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vilka biverkningar kan behandlingen ge?

Du kommer troligen att uppleva några av de allmänna biverkningar som kommer med strålbehandling. Det kan också uppstå särskilda biverkningar efter cirka två till tre veckors behandling.

Håravfall

Alla former av hår i behandlingsfältet kommer gradvis att falla av. Kvinnor som får behandling av bröstområdet kan också få behandling av armhålan. Det kan betyda att du kommer att tappa håret där. Om du brukar raka armhålan ska du avstå från det under och den närmaste tiden efter strålbehandling. Hårförlusten är vanligtvis övergående, och håret växer ut igen månaderna efter att behandlingen är färdig. Vid höga stråldoser kan hårförlusten bli långvarig.

Hudförändringar

Huden i behandlingsområdet kan övergående ändra färg och utseende med början cirka tio dagar efter behandlingsstart. Den kan se ut som man har legat för länge i solen. Det kan vara smärtsamt. Du kan tvätta området som normalt, men gör det på ett skonsamt sätt. Att duscha går utmärkt. Använd en mild och oparfymerad tvål. Gnid inte huden i behandlingsfältet torr, utan klappa den torr i stället.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Strålbehandling påverkar alla svettkörtlar i behandlingsfältet och svettningen minskar. Detta kan vara övergående, men hos en del blir det en bestående förändring beroende på vilken stråldos man givit. Om huden är irriterad och kliar kan babypuder lindra.

Huden kan bli mycket ömtålig, och du bör inte utsätta den för sol eller kall vind. Använd bomullstyg för att skydda området som behandlas. Om nacken eller halsen är öm kan du täcka området med en mjuk halsduk, och använd inte skjortor med trång krage eller slips. Lägg inte varmvattenflaskor eller ispack på behandlingsområdet.

Under behandlingsperioden ska du undvika att sola det bestrålade området. Inom loppet av det kommande året bör du täcka över det bestrålade området eller använda solkräm med hög skyddsfaktor (faktor 20–30). För övrigt kan du kan du sola kroppen och bada som vanligt.

Annons
Annons

Klädsel

Ha på dig lösa bekväma kläder under behandlingsperioden. Kvinnor kan känna sig bekvämare utan bh och med löst sittande kläder. Bröstproteser kan ge obehag och under en övergångsperiod kan man ersätta den med en lättare och mjukare protes.

Tuschmärken på huden kan färga av sig på kläderna. Färgerna kan tas bort med biologiskt tvättmedel.

Fysisk aktivitet

Det är bra om du kan hålla på med någon fysisk aktivitet som du vanligtvis gör. Försök att leva som vanligt. Om du har fått ett bröst bortopererat och fått anvisningar om övningar du bör göra, bör du fortsätta med dessa.

Luftvägsproblem

Du kan utveckla torrhosta och av och till andfåddhet som följd av strålbehandling. Läkaren kan skriva ut hostmedicin som kan hjälpa mot detta. Om hostan och andfåddheten inte spontant förbättrats månaderna efter att behandlingen har avslutats, bör man kontakta läkare. Ibland behövs röntgenundersökning, samt medicinering med kortison och antibiotika.

Hur är det med mat och dryck?

Försök att äta och dricka så normalt som möjligt. Illamående är vanligt vid strålbehandling. Detta kan lindras med receptbelagd medicin.

Beroende på var behandlingsområdet är kan vissa få smärtor i halsen som gör det svårt att svälja. Även här finns det receptbelagd medicin som kan lindra.

Kom ihåg att dricka cirka två liter vätska om dagen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu