Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Cancer

Praktiska hjälpmedel

En viktig orsak till att allvarligt sjuka och döende vill vara hemma så länge som möjligt är att det känns tryggt att ha de saker man är van vid runt omkring sig. Det känns bra att använda sitt eget badrum. Så länge den sjuka kan gå uppe den mesta tiden fungerar det fint. Efterhand som personen behöver mer hjälp finns det praktiska hjälpmedel som gör vardagen enklare, både för den sjuka och för dem som hjälper till.


Uppdaterad den: 2021-04-28

Annons

Frigöra tid och kraft

Vissa drar sig för att använda extra hjälpmedel. Det kan kännas som en bekräftelse på att sjukdomen förvärrats. Mångas erfarenhet är dock att när hemmet är så praktiskt ordnat som möjligt kan både den sjuka och de anhöriga koncentrera sig på det som är viktigt för dem. Därför är det ett bra råd att ta emot hjälp när behovet infinner sig.

Många är rädda för att vardagsrummet eller sovrummet ska se ut som ett sjukhusrum när hjälpmedlen kommer på plats. Så blir det inte. Hjälpmedlen är utformade för att de ska passa i ett hem. Sängen kan till exempel ha en trävit ram. Vilstolen har en trevlig tygklädsel och så vidare.

Hjälpmedlen är särskilt utformade för att passa in i ett hem.

Annons
Annons

Hjälpmedelscentralen

Regionen eller kommunen har en hjälpmedelscentral med hjälpmedel på lager. Organisationen varierar över landet och mer information kan fås via vårdcentralen eller hemsjukvården. Hjälpmedelscentralen har skriftlig information om sortimentet.

Arbetsterapeut, fysioterapeut eller sjuksköterska hjälper till med att välja ut ändamålsenliga hjälpmedel.

Rekvisition på hjälpmedel skrivs ut av sjukhus, primärvården eller hemsjukvården. Hjälpmedlen kan levereras eller hämtas från hjälpmedelscentralen. De flesta hjälpmedel lånas ut gratis.

Exempel på hjälpmedel

Ställbar säng, madrass, lyftbåge, duschstol, handtag, gåbord, rollator, reglerbart bord till säng och stol, reglerbar vilstol, arbetsstol, rullbord.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.