Livmoderkroppscancer
Livmodern består livmoderkropp och livmoderhals. När det uppstår cancer i någon av dessa, resulterar det i helt skilda sjukdomar, med olika slags behandling. Denna text handlar om livmoderkroppscancer, som också kallas corpuscancer eller endometriecancer. Den uppstår i slemhinnan (endometriet).
Livmoderkroppscancer är den femte vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige och drabbar drygt 1 300 svenskor per år, främst efter övergångsåldern. De flesta blir botade, men årligen dör drygt 300 svenskor per år i sjukdomen.
Få Artrosbehandling direkt i en app
Artrosrelaterad höft- och knäsmärta behandlas bäst med anpassad sjukgymnastik. Med appen Joint Academy gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
Symtom på livmoderkroppscancer
Ökade eller oregelbundna blödningar i samband med klimakteriet (övergångsåldern) är mycket vanligt, men kan vara tecken på livmoderkroppscancer. Blödning efter att menstruationerna upphört efter övergångsåldern leder också till misstankar om cancer (om det inte rör sig om en planerad bortfallsblödning under hormonell behandling mot klimakteriesymtom).
Ökad flytning efter övergångsåldern är också relativt vanligt, men kan vara tecken på livmoderkroppscancer. Nytillkommen värk i nedre delen av buken, som inte ger med sig på några veckor, förekommer också som symtom vid livmoderkroppscancer.
Diagnos
Vid symtom eller tecken på livmoderkroppscancer enligt ovan bör man boka en tid på sin vårdcentral eller hos en öppenvårdsgynekolog. Vid misstanke om livmoderkroppscancer görs en gynekologisk undersökning, ofta kompletterad med ultraljud för att mäta livmoderslemhinnans tjocklek.
Ett större eller mindre prov kan också tas från slemhinnan, och materialet skickas för mikroskopisk undersökning.
Behandling av livmoderkroppscancer
För den som drabbats av livmoderkroppscancer är chansen att bli botad mycket stor.
Den viktigaste behandlingsformen för att uppnå bot är kirurgi. Under narkos tar man då bort livmodern tillsammans med livmoderhals, äggledare och äggstockar. I vissa fall tas även det så kallade tarmkäxet och en del lymfkörtlar bort. Operationen kan göras antingen med ”öppen” kirurgi eller med så kallad titthålsoperation (laparaskopi). Man brukar få ligga kvar på sjukhus en till tre dagar efter operationen.
Allt det som opererats bort skickas för mikroskopisk undersökning, där patologen särskilt tittar efter om det finns tecken till spridning, hur djupt in i livmoderväggen tumören vuxit och hur cellerna ser ut.
Lokal strålbehandling kan ges som tillägg (adjuvant) efter operationen för att minska risken för återfall. Strålbehandling kan, liksom cytostatika (”cellgifter”), också bli aktuellt när operation inte är möjligt eller om cancern spritt sig.
-
När cancer inkräktar på livet – Eva-Maria, 38, lever med myelom
Under ett träningspass knastrade det till i Eva-Marias bröstkorg, ett år senare får hon diagnosen myelom.
5 Kommentarer -
Bättre resultat med kontinuerlig behandling vid myelom
Under de senaste åren har flera framsteg gjorts inom hela blodcancerområdet och de nya behandlingarna har stor betydelse för personer som lever med någon form av blodcancer. För personer med myelom har nya behandlingar bidragit till längre överlevnad och relativt god li...
-
Läsarfråga: ”Är myelom ärftligt?”
Är myelom ärftligt? Hur stor återfallsrisk är det för Hodgkins lymfom om man inte haft några återfall på sju år? Här svarar Maria Strandberg, överläkare på hematologen vid medicinkliniken, Sundsvalls sjukhus, på läsarnas frågor om blodcancer.
1 Kommentarer -
Rapport: Patientröster om personcentrerad blodcancervård
Det pratas allt mer om att göra vården mer patient- och personcentrerad, men vad innebär det egentligen rent konkret? I en rapport från Blodcancerförbundet har man bland annat med hjälp av sina medlemmar försökt svara på frågan - utifrån deras perspektiv, patienternas p...
-
Enorm utveckling inom blodcancervården - men mycket kan bli bättre
ALMEDALEN: Blodcancervården gå framåt i utvecklingen och blir allt bättre för patienterna. Men samtidigt finns det mycket kvar att förbättra. Bland annat råder det fortfarande brist på kontaktsjuksköterskor och kontinuitet i vården.