Fakta | Cancer

Illamående vid cancer

Drick mycket, cirka 2 liter vätska varje dag. Många tycker att det är lättare att få i sig tillräckligt med vätska när de använder sugrör.

Uppdaterad den: 2021-02-05
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Den här texten är avsedd för personer som behandlas för cancer och deras anhöriga.

Både cellgift- och strålbehandling kan ge illamående. Cancersjukdomen i sig och psykisk stress i samband med sjukdomen kan också ge illamående. Förstoppning kan också vara en orsak.

Om man mår illa en längre tid bör man tala med sin läkare och be om läkemedel. Många som behanlas mot cancer äter oregelbundet och kan vara hjälpta av att ta medel mot illamående på fasta tider, till exempel 30 minuter till en timme före måltiden.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Drick mycket

Drick mycket, cirka 2 liter vätska varje dag. Många tycker att det är lättare att få i sig tillräckligt med vätska när de använder sugrör. Välj helst klart vätska (soda, mineralvatten, isvatten med lite citron, iste, äppelmust, sportdryck, ingefärsdricka), men man kan också pröva Coca-Cola eller något annat som man är sugen på. Drick lite i taget och särskilt mellan måltiderna. 

Iskalla drycker kan verka lindrande. Man kan också frysa drycker till isbitar och suga på dessa.

Äta innan man stiger upp

Börja dagen med svagt te och ett kex eller en skorpa i sängen. Ät små mängder, ofta, under dagen, och ät långsamt. Man kan äta på de tider under dagen då man känner sig mest upplagd. Försök att äta något till varje måltid, illamåendet kan förvärras av "tom mage".

Annons
Annons

Ät "riktig" mat

Undvik stekt och fet mat, starkt kryddad mat och mat med stark doft. Var försiktig med sötsaker. Om lukten av varm mat ger illamående kan man be om kall mat. Kalla tallrikar med till exempel räkor, kall fisk och sallad är ganska luktfritt och innehåller mycket näring. Man kan också pröva laxmousse, frukt och keso.

Man brukar tåla:

  • Mat med låg fetthalt (frukt, grönsaker, fisk, magert kött).
  • Torr mat (skorpa, kex (gärna riskakor), knäckebröd, rostat bröd och franskbröd).
  • Salt mat (salta pinnar, buljong). Syrlig mat kan dämpa illamående (inlagd gurka, syrliga drops, vatten med citron, färsk frukt, yoghurt).

Undvik favoritmat

Så länge man är illamående bör man undvika sin favoritmat så att man inte senare förknippar den maten med illamående.

Frisk luft hjälper

Frisk luft kan hjälpa mot illamående. En promenad med andra kan utöver att avleda uppmärksamheten från ätproblemen också vara en uppmuntrande omväxling före måltiderna. Kom ihåg att vädra rummet där måltiden intas.

Prova ut alternativ som kan hjälpa

Ligg ned och slappna av efter måltiden med överkroppen högt, gärna med fönstret öppet eller på glänt. Ha kläder som inte sitter åt. Försök att tänka på vilka tider som illamåendet kommer och vad som kan orsaka illamåendet (särskild mat, rörelser, omgivning). Man kan försöka med enkla förändringar, till exempel att äta på en annan tid och välja annan mat. Många upplever att musik kan dämpa illamåendet.

Pröva även andra saker som kan verka avledande, till exempel radio- och tv-program, eller samtal med andra om trevliga ämnen.

Råd vid illamående

  • Drick rikligt, gärna klara vätskor.
  • Starta dagen med torra kex och svagt te.
  • Ät lite vid varje måltid.
  • Ät kall mat utan lukt.
  • Ät långsamt.
  • Se till att få frisk luft, ta gärna en promenad.

Frukttallrik med keso

  • Apelsin.
  • Melon.
  • Druvor.
  • Äpple.
  • Bär.
  • 2–3 msk keso.

Dela frukten i bitar. Lägg upp på tallriken tillsammans med keso. Servera med kex eller knäckebröd.

Kall tallrik

  • Räkor.
  • Kokt, kall lax.
  • Salladsblad.
  • Paprika.
  • Tomat.
  • Dressing:
    • Saft från en citron.
    • 0,5 dl vatten.
    • 1 tsk socker.
    • Örter.

Lägg upp på tallriken. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Häll dressingen över salladen. Serveras med kex, bröd eller franskbröd.