Fakta | Cancer

Illamående


Uppdaterad den: 2013-01-18
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Den här informationen är avsedd för cancerpatienter och deras anhöriga. Vi hoppas att även andra som arbetar med kostråd till cancerpatienter hittar nyttig information.

Både cellgift- och strålbehandling kan ge illamående. Cancersjukdomen i sig och psykisk stress i samband med sjukdomen kan också ge illamående. Förstoppning kan också vara en orsak.

Om du mår illa en längre tid bör du tala med din läkare och be om läkemedel. Många cancerpatienter äter oregelbundet och kan vara hjälpta av att ta medel mot illamående på fasta tider, till exempel 30 minuter till en timme före måltiden.

Annons
Annons

Drick mycket

Drick mycket, cirka 2 liter vätska varje dag. Många tycker att det är lättare att få i sig tillräckligt med vätska när de använder sugrör. Pröva dig fram! Välj helst klart vätska (soda, mineralvatten, isvatten med lite citron, iste, äppelmust, sportdryck, ingefärsdricka), men du kan också pröva Coca-Cola eller något annat du är sugen på. Drick lite i taget och i synnerhet mellan måltiderna. Stort vätskeintag under måltiden kan ge dig en "uppsvullen" känsla.

Iskalla drycker kan verka lindrande. Du kan också frysa drycker till isbitar och suga på dessa.

Ät lite innan du stiger upp

Börja dagen med svagt te och ett kex eller en skorpa i sängen. Ät små mängder, ofta, under dagen, och ät långsamt. Ät på de tider under dagen då du känner dig mest upplagd. Försök att äta något till varje måltid, illamåendet kan förvärras av "tom mage". Vädra rummet före måltiden.

Annons
Annons

Ät "riktig" mat

Undvik stekt och fet mat, starkt kryddad mat och mat med stark doft. Var försiktig med sötsaker. Om lukten av varm mat gör dig illamående kan du be om kall mat. Kalla tallrikar med till exempel räkor, kall fisk och sallad är ganska luktfritt och innehåller mycket näring. Du kan också pröva laxmousse, frukt och färskost (keso).

Man brukar tåla:

  • Mat med låg fetthalt (frukt, grönsaker, fisk, magert kött).
  • Torr mat (skorpa, kex (gärna riskakor), knäckebröd, rostat bröd och franskbröd).
  • Salt mat (salta pinnar, buljong). Syrlig mat kan dämpa illamående (inlagd gurka, syrliga drops, vatten med citron, färsk frukt, yoghurt).

Undvik favoritmat

Så länge du är illamående bör du undvika din favoritmat så att du inte senare förknippar den maten med illamående.

Frisk luft hjälper

Frisk luft kan hjälpa mot illamående. En promenad med andra kan utöver att avleda uppmärksamheten från ätproblemen också vara en uppmuntrande omväxling före måltiderna. Kom ihåg att vädra det rum du äter.

Prova ut alternativ som kan hjälpa

Ligg ned och slappna av efter måltiden med överkroppen högt, gärna med fönstret öppet eller på glänt. Ha kläder som inte sitter åt. Försök att tänka på vilka tider du blir illamående och vad som kan orsaka illamåendet (särskild mat, rörelser, omgivning). Du kan försöka med enkla förändringar, till exempel att äta på en annan tid och välja annan mat. Många har erfarenheten att musik kan dämpa illamåendet.

Pröva även andra saker som kan verka avledande, till exempel radio- och tv-program som intresserar dig, eller samtal med andra om trevliga ämnen.

Råd vid illamående

  • Drick rikligt, gärna klara vätskor.
  • Starta dagen med torra kex och svagt te.
  • Ät lite vid varje måltid.
  • Ät kall mat utan lukt.
  • Ät långsamt.
  • Se till att få frisk luft, ta en promenad om du kan.

Frukttallrik med färskost (keso)

  • Apelsin.
  • Melon.
  • Druvor.
  • Äpple.
  • Bär.
  • 2–3 msk färskost(keso).

Dela frukten i bitar. Lägg upp på tallriken tillsammans med färskosten. Servera med kex eller knäckebröd.

Kall tallrik

  • Räkor.
  • Kokt, kall lax.
  • Salladsblad.
  • Paprika.
  • Tomat.
  • Dressing:
    • Saft från en citron.
    • 0,5 dl vatten.
    • 1 tsk socker.
    • Örter.

Lägg upp på tallriken. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Häll dressingen över salladen. Serveras med kex, bröd eller franskbröd.


Annons
Annons
Annons