Fakta | Cancer

Cancerkontroll för män


Uppdaterad den: 2013-01-04
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Det är normalt att vara lite sjuk eller i dålig form, av och till. Man behöver inte uppsöka läkare för småsjukdomar. Men om du får särskilda symtom som inte ger med sig efter en månad kan det vara klokt att rådfråga läkare och eventuellt få en närmare undersökning utförd. Här är tecken som du bör vara uppmärksam på.

Punkterna 1 till 4 är särskilt utarbetade med män i åtanke, och punkterna 5 och däröver gäller båda könen.

1. Besvär vid vattenkastning

De allra flesta män får förstorad blåshalskörtel (prostata) med åren. Det leder till att de måste kissa oftare än tidigare, och att de ofta får gå upp mitt i natten.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

När ska du söka läkarhjälp?

Om du har det mycket besvärligt och din nattsömn är störd bör du uppsöka läkare. Hos läkaren kan du få hjälp med normala prostatabesvär. Ofta tar läkaren både ett så kallat PSA-test i form av ett blodprov, och undersöker själva blåshalskörteln. Koncentrationen av PSA (prostataspecifikt antigen) ökar i blodet om prostatakörteln är irriterad på något sätt, till exempel som följd av en infektion eller annan påverkan. En lång cykeltur på en dålig sadel kan ge en ökad halt av PSA! Det är först och främst när PSA ökar jämnt och stadigt över tiden som läkaren ska reagera och göra en närmare undersökning. Detta gäller också om PSA är förhållandevis lågt; det viktiga är ökningen. De flesta som får prostatacancer får en långsamväxande form som de kan leva med i åratal.

2. Urin och sädesvätska

Det är inte normalt med blod i urin och sädesvätska.

Annons
Annons

När ska du söka läkarhjälp?

Blod i sädesvätska och urin ska alltid undersökas. Det är oftast ett tecken på infektion, men det kan också vara tecken på cancer.

3. Testiklar

Känn på testiklarna med jämna mellanrum så att du vet hur dina testiklar känns.

När ska du söka läkarhjälp?

Om testiklarna förändrar sig; om de är ömma, svullnar upp, blir mindre eller känns hårdare bör du uppsöka läkare. Risken för testikelcancer är högre hos män som har svårigheter med att få barn och hos män som inte hade båda testiklarna i pungen vid födseln. Testikelcancer ger vanligtvis inte smärtor i själva testikeln, och uppstår normalt bara i en testikel.

4. Svullnad i bröstvårtorna

Förutom under puberteten är det inte normalt för män att känna svullnad i bröstvårtorna.

När ska du söka läkarhjälp?

Om bröstvårtorna blir ömma och svullna bör du uppsöka läkare. Detta är tecken på hormonrubbningar som kan vara orsakade av cancer eller andra sjukdomar.

5. Svullna lymfkörtlar

Lymfkörtlarna svullnar upp när du har en mindre infektion, och små infektioner kan leda till att svullnader kommer och går. En svullen lymfkörtel känns som en klump under huden.

När ska du söka läkarhjälp?

Om en lymfknuta har varit svullen i mer än fyra veckor utan att det finns någon uppenbar orsak till detta bör du uppsöka läkare för att bli undersökt. Om en cancertumör släpper ifrån sig cancerceller kan lymfkörtlar som tar emot cancercellerna svullna upp. Lymfkörtlarna svullnar också upp vid cancer som uppstår i lymfkörtlarna – lymfcancer. Var uppmärksam på lymfkörtlarna på halsen, i armhålorna och i ljumsken.

6. Förändrad tarmfunktion

Tarmfunktionen kan förändras om du ändrar kost eller om du är stressad. Ett exempel på detta är ofta långa utlandsresor. Tarmfunktionen kan också förändra sig med ändrade motionsvanor. Stillasittande ökar tendensen till förstoppning, och regelbunden fysisk aktivitet stimulerar tarmrörelserna. Vissa läkemedel kan ge förstoppning eller lös mage. Smärtstillande läkemedel är ett vanligt exempel på läkemedel som kan påverka tarmfunktionen.

När ska du söka läkarhjälp?

Om tarmfunktionen förändras över tid, och utan någon särskild orsak, bör du uppsöka läkare. Det samma gäller om du ser att det finns blod i avföringen utan någon tydlig orsak. Om du blir inbjuden till en befolkningsundersökning med så kallad tarmkikare är det klokt att tacka ja. Tarmcancer utvecklas oftast långsamt. I "kikaren" kan läkaren se om det finns små polyper på tarmväggen. Dessa kan vara förstadier till cancer och bör avlägsnas, något som görs på ett enkelt sätt.

7. Hosta och heshet

De flesta av oss får förkylning med hosta och heshet av och till, en del har också lätt för att få bronkit med hosta.

När ska du söka läkarhjälp?

Om du får tydliga tecken på bronkit bör du uppsöka läkare för eventuell antibiotikabehandling. Flera infektioner inom loppet av ett år eller kortare tid tyder på att något är fel och är en grund för att göra närmare undersökningar. Om du får rethosta eller heshet som inte är knutna till infektioner, och som inte ger med sig efter en månad, bör du också uppsöka läkare. Var särskilt uppmärksam om du är eller har varit rökare.

8. Födelsemärken

Det är normalt att ha födelsemärken, och de förändras med åldern. En del har få, andra många.

När ska du söka läkarhjälp?

Om födelsemärkena ändrar form, färg, kliar eller blöder bör du uppsöka läkare. Du bör söka också söka läkare om du uppfattar ett födelsemärke som annorlunda än de övriga. Be din make eller sambo att titta på födelsemärken på ryggen. Personer som lätt blir solbrända är de som är mest utsatta för malignt melanom och andra former av hudcancer. Tänk på att malignt melanom också kan uppstå i huden utanför själva födelsemärkena.

9. Ryggsmärtor

"Alla" får ont i ryggen ibland. Det kan till exempel vara en överansträngd muskel, en muskelsträckning eller ett diskbråck. Äldre får ofta ryggsmärtor på grund av benskörhet och sammanpressade diskar i ryggen.

När ska du söka läkarhjälp?

Om du får en ny typ av ryggsmärta som du inte har haft förut, och som inte ger med sig, bör du uppsöka läkare. Även lättare ryggsmärtor som varar längre än fyra veckor bör du uppsöka läkare för. Hos yngre män ska läkaren alltid tänka på att ryggsmärtor i värsta fall kan orsakas av cancer, och för säkerhets skull alltid göra en undersökning rörande detta. Särskilt gäller detta om patienten tidigare har haft cancer, exempelvis prostatacancer, testikelcancer, njurcancer och lymfcancer.

10. Smärtor

Med åldern är det vanligt att få ledsmärtor. Många har problem med muskelsmärtor. Huvudvärk är också vanligt.

När ska du söka läkarhjälp?

Vid plågsamma smärtor är det alltid klokt att uppsöka läkare. Smärtor är lättast att lindra innan "de har satt sig". Om du får en ny smärta som inte ger med sig bör du rådfråga läkare.

Andra symtom

Det finns omkring 100 cancersjukdomar som kan ge olika symtom. Uppsök alltid läkare om du har fått ett nytt symtom som inte ger med sig efter fyra veckor och/eller som känns plågsamt. Akuta smärtor ska du naturligtvis också uppsöka läkare för.