Fakta | Cancer

Cancer och sex – hjälpmedel


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Inledning

För många cancerpatienter kan sexlivet förbättras och bli mer tillfredsställande om man använder några av de hjälpmedel som finns. Många drar sig emellertid för att göra det. Vissa människor förknippar sexuella hjälpmedel med väldigt oerotisk teknik – medan andra associerar dessa hjälpmedel med porrverksamhet eller snuskig postorderförsäljning.

Man kan väl i viss utsträckning säga att dessa hållningar slår ihjäl varandra. Vissa av hjälpmedlen är inte mer oerotiska än att många friska människor tycker att de sätter spets på ett helt normalt sexliv. Väldigt många människor som har kommit över sina tabuföreställningar berättar att livskvalitet och samliv har blivit bättre och att de har fått god utdelning av att bearbeta de inställningar och fördomar de hade i början. Precis som med andra ovana saker kräver även tekniska hjälpmedel en tillvänjning, men vanligtvis blir de efterhand en naturlig del av samlivet. Som i så många andra sammanhang är öppenhet och vilja att prata med varandra det viktigaste bidraget till denna process.

Ofta kan en läkare, en sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut ge upplysningar om vilka typer av utrustning som finns och hur de används. Om inte kan man vända sig till RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, som bland annat vill öka kunskaperna och skapa en öppen attityd kring sexualtekniska hjälpmedel. Se även "användbara adresser" i slutet av denna patientinformation.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Vibratorer och massageapparater

Det finns massage- och vibrationsapparater i många olika utformningar, både för kvinnor och för män. Vissa ser helt neutrala ut medan andra är utformade mer eller mindre som könsorgan. Dessa apparater ger en kraftig stimulans av känsliga områden på kroppen. Detta kan vara till god hjälp för att få erektion hos män med potensproblem. Utrustningen kan också användas för att framkalla både lust och orgasm hos kvinnor så väl som män och är ofta effektivt när känsligheten är nedsatt eller när man av andra orsaker behöver eller önskar en kraftigare stimulering än den man vanligtvis uppnår.

Glidmedel

Torr slida är en vanlig biverkning vid flera former av cancerbehandling, och gör samlag till en obehaglig upplevelse för kvinnan. Problem kan avhjälpas med ett glidmedel som är särskilt utvecklat för ändamålet och som finns att köpa på apotek. Ett alternativ är att använda en explorationskräm av den typ som gynekologer använder. I båda fallen handlar det om oparfymerade krämer utan de tillsatser som kan leda till irritation och allergiska reaktioner. Man ska däremot undvika att använda vaselin, olja eller liknande produkter som ökar risken för irritation och svampinfektion i vaginan.

Medel vid impotens

Det finns flera typer av hjälpmedel för män med erektionsproblem. Vad som passar den enskilda individen är både en smaksak och beror på hur allvarligt problemet är.

Annons
Annons

I många fall kommer det att vara tillräckligt att stimulera penis med en massageapparat och eventuellt förlänga erektionens varaktighet med en pubisring, det vill säga en elastisk ring som fästs innerst på könsorganet och begränsar blodströmmen ut från penis.

Om massageapparaten inte ger tillräcklig effekt kan en erektionspump ofta vara en bra lösning. Denna fungerar genom att ett rör placeras runt mannens könsorgan. Luften pumpas ut och undertrycket kring penis gör att mer blod än normalt trycks in. När könsorganet har blivit styvt på detta sätt placeras en pubisring vid roten så att erektionen håller sig en stund. Samlaget kan då genomföras på normalt sätt.

Även stödkondomer baseras på undertryck. Här uppstår detta dock genom att luften sugs ut ur en specialanpassad kondom som behålls på under samlaget. Känsligheten blir därför nedsatt. Det finns läkemedel i tablettform som förbättrar erektionen och även läkemedel som förs in genom urinröret. En annan möjlighet är att använda ett erektionsframkallande läkemedel som sprutas in i penisskaftet. Detta är en metod som har varit till hjälp för många. Den förutsätter visserligen att mannen eller hans partner lär sig att använda sprutan själv, men det är inte svårare än det är för en person med diabetes att använda insulinsprutor. Om man är intresserad av att prova den här metoden bör man kontakta en urolog.

I vissa fall av permanent impotens kan det bli aktuellt att operera in en protes i penis. Det finns två huvudtyper: den ena är i form av en böjlig stång som gör att könsorganet kan böjas upp eller ner efter behov. Den andra typen är en elastisk och uppblåsbar protes som före samlaget fylls från en reservoar som placerats i bukhålan eller pungen. En läkare, särskilt en specialist i urologi, kan ge närmare information om dessa implanterbara proteser.