Nyhet | Prostatacancer

Vaccinering mot prostatacancer?

Prostatacancer är ett hälsoproblem som ökar bland svenska män. Ny forskning visar att många patienter med cancerformen även har en HPV-infektion, vilket öppnar för möjligheten att ge män HPV-vaccin och därmed förebygga prostatacancer.

Publicerad den: 2015-02-23
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

I dag är prostatacancer den näst vanligaste cancerformen i världen. Ändå har få forskningsstudier gjorts på kopplingen mellan cancerformen och HPV, humant papillomvirus. Vilka mekanismer som ligger bakom cancerutveckling i prostatakörteln är inte välstuderat, men nu presenteras en ny studie som specifikt kopplar prostatacancer till HPV.

– Den kliniska delen av min forskning genomfördes i Indien och visar att 41 procent av män med prostatacancer också är smittade med HPV, förmodligen fick de viruset redan när de var unga och sexuellt aktiva. Viruset drabbar sedan vävnaden och prostatacancer utvecklas 15-20 år senare, på ett liknande sätt som livmoderhalscancer utvecklas hos kvinnor, säger Neha Singh som är forskare vid Högskolan i Skövde, i ett pressmeddelande.

Nästa steg är att applicera forskningen på svenska män, påpekar Neha Singh.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

 – Jag är väldigt intresserad av att genomföra en ny studie, denna gång med fokus på svenska män, eftersom prostatacancer är en sjukdom som ökar i Sverige. Jag är mitt uppe i diskussioner om ett samarbete mellan Högskolan i Skövde och Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att fortsätta forskningen, säger hon i pressmeddelandet.

Om framtida forskningsresultat fortsätter att koppla HPV till prostatacancer öppnar det för möjligheten att även vaccinera män med HPV-vaccin i tidig ålder, på liknande sätt som unga flickor vaccineras för att förebygga livmoderhalscancer.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu