Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Risk för prostatacancer minskar av kaffedrickande


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-18

Annons

Kaffe minskar risken för prostatacancer, skriver Vetenskapsradion. Nu bekräftas amerikanska resultat i en svensk studie.

Henrik Grönberg, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska Institutet menar att män som dricker mer än sex koppar kaffe per dag minskar risken för en mer avancerad eller dödlig prostatacancer.

Annons
Annons

Den amerikanska studien visar att de män som drack minst sex koppar kaffe om dagen minskade risken för prostatacancer med 60 procent, jämfört med de som inte dricker alls. De som inte drack lika mycket kaffe, minskade också risken för prostatacancer, dock inte i lika hög grad.&nbsp

Nu bekräftas sambanden även i en svensk studie. En undersökning som gjorts av Henrik Grönberg och hans kollegor.

– Vi ser exakt samma samband som i den amerikanska studien, och då är det större sannolikhet att det är ett sant samband, säger han till Vetenskapsradion.

Även koffeinfritt kaffe har samma effekt, vilket tyder på att det inte är koffeinet som den positiva effekten hänger på. Grönberg menar att kaffe är en komplex dryck som bland annat innehåller mycket antioxidanter som kan minska risken för inflammation i kroppen.

Annons
Annons

Den svenska studien kommer att publiceras inom kort.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.