Nyhet | Prostatacancer

Regeringen satsar på mer jämlik PSA-provtagning

”Arbetet med prostatacancertestning, PSA-prover, ser idag alltför olika ut i olika landsting”, säger socialminister Annika Strandhäll. Nu satsar regeringen 8,4 miljoner på prostatacancervården för att den ska bli mer jämlik.


Publicerad den: 2018-07-13
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Regeringen satsar på mer jämlik PSA-provtagning
Annons

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer hos män i Sverige. Varje år upptäcks nästan 10 000 nya fall i Sverige, vilket även gör cancertypen betydligt vanligare än de typer som drabbar båda könen.

PSA-prov är ett vanligt blodprov där man kontrollerar halten av PSA (prostataspecifikt antigen). Om halten av PSA är högre än vad som anses normalt kan det vara ett tecken på prostatacancer. Provet används också för att följa utvecklingen av prostatacancer.

 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Socialministern: Prostatacancertestningen ska bli mer jämlik

Men enligt socialminister Annika Strandhäll är ser arbetet med prostatacancertestning, PSA-prover, alltför olika ut i olika landsting. Därför satsar nu regeringen 8,4 miljoner på att den ska bli mer jämlik. 

– Denna satsning handlar om en bättre organisation och information kring PSA-testning, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.
Pengarna ska Regionalt cancercentrum i samverkan, RCC, för att de i sin tur ska kunna tillsätta personer (i de landsting som vill delta) som bland annat ska se över hur sjukvården bättre ska kunna ge information till fler män om provtagningen.

Dessutom ska dessa personer ta fram en handlingsplan så att en mer organiserad form av testning ska kunna skapas.

Annons
Annons

– Det nuvarande bidraget är för att ge landstingen möjlighet att erbjuda män strukturerade PSA-tester och information om för- och nackdelar så de själva kan ta ställning. Det handlar inte om en regelrätt screening, för att införa det krävs bättre mätmetoder, säger Beatrice Melin, ordförande för Regionalt cancercentrum i samverkan, till Dagens Medicin.

”Många kunskapsluckor”

Men regeringens förhoppning är att man inom några år ska kunna införa ett nationellt screeningprogram för prostatacancer. Dock finns det idag fortfarande hinder för detta menar man:

Det finns dock många kunskapsluckor om organisatoriska frågor kring införandet av allmän screening.” står det i regeringens pressmeddelande.

Däremot tror man att projekt med organiserad PSA-testning kommer kunna bidra till värdefulla erfarenheter för ett framtida införande av ett nationellt screeningprogram.

 

    Källor

  • Regeringen - https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/07/regeringen-stoder-prostatacancertester/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu