Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

PSA-test kan förebygga prostatacancer

Annons

Socialstyrelsen nämner i sin uppdaterade informationsbroschyr om PSA-test, att ett sådant test kan förebygga död i prostatacancer. För ungefär tre år sedan gav Socialstyrelsen ut en informationsbroschyr riktad till män som funderar på att göra PSA-test för att upptäcka eventuell prostatacancer i tidigt skede.

I mars 2009 kom en stor screeningstudie som visade att regelbunden PSA-testning kan minska dödligheten i prostatacancer med 20 procent. Och med anledning av detta har Socialstyrelsens experter sedan i somras arbetat med en uppdatering av den officiella informationsbroschyren. Och i veckan publicerades den nya upplagan på myndighetens hemsida.

Annons
Annons

För- och nackdelar med PSA-test lyfts fram på ett mer tydligt sätt i den nya versionen.
– På så sätt hoppas vi att mannens beslut om att göra eller inte göra testet fattas på tydliga grunder, oavsett vilket beslutet blir, säger Ola Bratt, docent och överläkare på Helsingborgs lasarett, i ett pressmeddelande på Socialstyrelsens hemsida.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.