Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Prostatatester inte tillräckligt bra

Annons

Rutinmässiga massundersökningar för att upptäcka prostatacancer med ett så kallat PSA-blodprov, är inget forskare rekommenderar. Benny Holmström, överläkare i Gävle och doktorand vid Umeå Universitet, är en av dem som anser att resultaten helt enkelt inte är tillförlitliga.
– Vi kan konstatera att PSA är en av de bästa blodprovstesterna som finns för att kunna påvisa cancersjukdom. Men trots detta är det alltså inte tillräckligt bra för att undersöka hela den manliga befolkningen, säger Benny Holmström till Ekot.

Totalt har forskarna jämfört frysta blodprover från 540 män i Västerbottens län som diagnostiserats med prostatacancer med blod från friska män. Forskarna har undersökt värdet av PSA och funnit att det ofta är förhöjt hos män med prostatacancer, men samtidigt menar de att det kan vara det vid en ofarlig förstoring av prostatan. Därför menar forskarna att det inte finns tillräckligt med vetenskapligt stöd för att införa liknande masstestning av män som mammografi för kvinnor.
– De resultat vi kommer fram till i studien talar starkt för att det blir för många som blir oroade i onödan och utsatta för undersökningar i och med att det är ett positivt testutfall. Det är inte rekommendabelt än att införa något sådant, säger Holmström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.