Nytt test kan upptäcka prostatacancer tidigare

Ett nytt test för prostatacancer, visar sig i en ny studie från Karolinska institutet, vara bättre på att hitta farliga cancerformer än dagens diagnostik med PSA-prov. Det nya så kallade STHLM3-testet kan enligt forskarna upptäcka farlig cancer tidigare, samtidigt som det minskar antalet falsklarm och onödiga biopsier.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2015-11-11
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

PSA-prov länge omdebatterat

Årligen drabbas nästan 10 000 män av prostatacancer och 2 500 av dem dör. Det gör sjukdomen till en av Sveriges vanligaste cancerformer. För att diagnostisera prostatacancer använder man idag ett så kallat PSA-prov – ett test som länge varit omdebatterat då PSA inte kan skilja mellan farlig och ofarlig cancer.

– Det leder till att män som inte har cancer, eller som har en cancerform som inte behöver behandlas får onödig, plågsam och i vissa fall farlig vård. Dessutom missar PSA många farliga cancrar. Det har därför varit nödvändigt att försöka utveckla ett mer träffsäkert test som kan ersätta PSA, säger Henrik Grönberg, överläkare och professor i cancerepidemiologi vid Karolinska Institutet, som lett den aktuella studien.

STHLM3 görs med ett blodprov

Det nya prostatacancertestet STHLM3 görs med ett blodprov där man analyserar en kombination av sex proteinmarkörer, över 200 genetiska markörer samt kliniska data (ålder, familjehistorik och tidigare vävnadsprov från prostatan).

Annons
Annons

Studien gjordes mellan 2012 och 2014 där STHLM3-testet jämfördes med PSA-diagnostik genom att deltagare testades med båda metoderna.

Minskat antal biopsier med STHLM3

58 818 män från Stockholm i åldrarna 50-69 år har deltagit i studien. Resultaten visar bland annat att det nya testet minskade antalet biopsier med 30 procent jämfört med PSA utan att riskera patientsäkerheten. STHLM3-testet hittade även farlig cancer hos män med låga PSA-värden, cancer som idag inte upptäcks.

Resultaten från studien presenteras i The Lancet Oncology. 

Annons
Annons

Henrik Grönberg räknar med att testet sa finnas tillgängligt på Karolinska Universitetslaboratoriet i mars 2016.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Valter Isander 2015-11-11 18:35 (5 år sen)

    Utmärkt och tack! Ser fram mot stor spridning av detta bättre test.

  • Avatar Valter Isander 2015-11-11 18:55 (5 år sen)

    Utmärkt och tack! Ser fram mot stor spridning av detta bättre test.


Annons
Annons
Annons