Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya rön kan förklara uppkomsten av prostatacancer

Annons

Forskare har gjort en ny upptäckt som kan få avgörande betydelse för dem som utvecklar behandlingar mot prostatacancer. Det är amerikanska forskare som har upptäckt en ny celltyp som skulle kunna vara orsaken till att cancern börjar växa.

Prostatacancer är den allra vanligaste cancerformen bland män i Sverige och det pågår mycket forskning kring ursprunget till sjukdomen. Och nu skriver en grupp amerikanska forskare i tidskriften Nature att de kan ha kommit något mycket viktigt på spåren, via försök på möss. I prostatan hos mössen har forskarna upptäckt en tidigare okänd stamcell, en typ av ospecialiserad urcell. Dessa stamceller tycks finnas naturligt i prostatan där de hjälper till att skapa vävnad. Nu&nbsppekar&nbspforskarna på att om det blir fel på en speciell gen i just den här celltypen får mössen cancer. Mar&eacutene Landström, forskar om prostatacancer vid Uppsala universitet, och hon menar att den nya upptäckten kan vara nyckeln till att förstå hur prostatacancer uppstår och hur den kan bekämpas.
– Man hittar någonting som vi inte kände till förut. Det gör att vi kan se problemet med prostatacancer med lite nya ögon. Och vi får en ny infallsvinkel att söka förbättrade behandlingsalternativ utifrån, så jag tycker att det finns anledning att vara optimistisk, säger Mar&eacutene Landström.

Annons
Annons

Innan allt för stora slutsatser kan dras måste naturligtvis studier även utföras på människor.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.