Nyhet | Prostatacancer

Motion minskar risken att dö i prostatacancer

Män som är fysiskt aktiva efter sin prostatacancerdiagnos har bättre överlevnad jämfört med män som rör sig mindre. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.

Publicerad den: 2014-12-22
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Männens motion bestod av promenader eller cykling. Resultatet från studien visar att gruppen av män som var fysiskt aktiva 5-10 år efter sin lokala prostatacancerdiagnos hade lägre risk att dö av cancern.

De som var fysiskt aktiva i 20 minuter eller mer varje dag hade 39 procent lägre risk att dö av sin prostatacancer, jämför med män som inte motionerade. Den aktiva gruppen hade även 30 procent lägre mortalitet oavsett orsak.

Männen som var fysiskt aktiva i en timme eller mer varje vecka minskade sin totala dödlighet med 26 procent, och mortaliteten i prostatacancer med 32 procent.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

I undersökningen ingick 4 623 män som diagnostiserades med lokaliserad prostatacancer mellan år 1997 och 2002.  De följdes fram till 2012, och information om männens fysiska aktivitet samlades in via enkätundersökningar.

Stephanie Bonn är doktorand vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet. Hon är även studiens försteförfattare.

– Hälsofördelarna med fysisk aktivitet är kända sedan tidigare, vår studie utökar detta till att gälla även överlevnaden efter prostatacancer. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det vi talar om är resultat på gruppnivå, en individs överlevnad beror på så många olika faktorer. Men fysisk aktivitet är i alla fall något som man kan påverka själv, så förhoppningsvis kan detta uppmuntra män att vara fysiskt aktiva även efter en prostatacancerdiagnos, säger Stephanie Bonn i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu