Nyhet | Prostatacancer

Kan bli screening för prostatacancer

Hittills har Socialstyrelsen valt att inte rekommendera screening för prostatacancer. Något som kan ändras i samband med det nya testet för prostatacancer, Sthlm 3. ”Jag har inte sett slutresultatet av studien ännu, men den verkar intressant”, säger Arvid Widenlou Nordmark vid Socialstyrelsen.

Publicerad den: 2015-11-16
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

I dag finns screeningsprogram för tre olika cancertyper. Prostatacancer hör dock inte dit, trots att cancerformen är den vanligaste bland män. Orsaken är att de negativa effekterna av PSA-test är för stora, menar Socialstyrelsen. Dit hör exempelvis falska cancerbesked och onödig behandling som kan resultera i biverkningar som inkontinens och impotens.

Men i samband med det nya testet mot prostatacancer (Sthlm 3) som utvärderats i en studie på uppemot 60 000 män kan situationen komma att förändras, menar Arvid Widenlou Nordmark som är chef för bedömningar av screeningsprogram vid Socialstyrelsen.

– Jag har inte sett slutresultatet av studien ännu, men den verkar intressant. Frågan är om den visar att man kan minska de negativa effekterna jämfört med PSA-testet tillräckligt mycket, säger han till NyTeknik.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kan behöva ompröva sin rekommendation

Arvid Widenlou Nordmark och hans kollegor ska nu sätta sig in i studien om Sthlm 3 för att se om Socialstyrelsen måste ompröva sin nuvarande rekommendation för prostatacancer.

– För tillfället håller vi på att planera och prioritera resurser inför nästa år och där finns bedömningen för en screening för prostatacancer med som en viktig fråga, säger han till tidningen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu