Höga nivåer av testosteron motverkar prostatacancer

En ny pilotstudie visar att höga doser av testosteron har positiv effekt på spridd prostatacancer. Upptäckten kan påverka dagens konventionella behandling som går ut på att strypa tillgången av manligt könshormon.

Publicerad den: 2015-01-12
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Det här är ett ganska revolutionerande koncept som möjligen kan komma att användas hos patienter i framtiden. I teorin finns det goda skäl för att det kan fungera men det måste testas mycket utförligare, säger Jan-Erik Damber som är professor i urologi vid Göteborgs universitet, tillika Netdoktors expert, till Dagens Medicin.

Studien är utförd på prostatacancerceller som har blivit motståndskraftiga mot traditionell behandling, och därmed överlevt trots låg nivå av testosteron i omgivningen. Men när de istället utsattes för hög nivå av testosteron dog cancercellerna.

Troligtvis till följd av en viss chockreaktion eftersom den tidigare bristen på testosteron lett till en uppreglering av testosteronreceptorer på cellernas yta.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– En intressant aspekt är att de höga testosterondoserna tycks backa cancercellerna i utvecklingen så att de blir mer känsliga för hormonbehandling igen, säger Jan-Erik Damber till Dagens Medicin.

Han har inte själv deltagit i studien, som är utförd av forskare vid Johns Hopkins University i Baltimore, USA.  Samtliga patienter som deltog var drabbade av prostatatumörer som inte längre svarade på konventionell behandling.

Men när deltagarna fick höga doser av testosteron intramuskulärt en gång i minskade tumörens storlek hos 7 av 16 deltagare. Samtidigt gavs även normal hormonbehandling som stryper kroppens naturliga testosteronproduktion.

Annons
Annons

Dock började prostatatumörerna att växa igen med tiden, men fyra av patienterna kunde stå kvar på behandlingen i mer än ett år. Dessutom var biverkningarna få, enligt forskarna.

– Om det här ska bli ett alternativ i vardagssjukvården behöver man jämföra mot gängse behandling vid hormonresistent prostatacancer, som cytostatikumet docetaxel och de nya typerna av hormonläkemedel som abirateron och enzalutamid, säger Jan-Erik Damber till Dagens Medicin.

Nu har nya studier startats för att testa konceptet i större omfattning.

– Det behövs också studier av patienter med mer symtomgivande sjukdom än de som var med i den här studien, inte minst för att det finns farhågor om att behandlingen skulle kunna öka tillväxten av tumören hos vissa patienter, säger han.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-01-13 00:48 (7 år sen)

  Intressant och välkommet med nya rön som kanske kan lösa prostatacancern.

  Under de 8 månader jag behandlades för prostatacancer för 20 år sedan , lärde jag mig att det finns två testosterontillverkare i kroppen, hypofysen och binjurarna som behöver olika mediciner för att stoppa produktionen av testosteronet.
  Jag lärde mig också att utan testosteron ingen prostatacancer.
  Tyvärr hade forskningen inte lyckats att helt få bort cancern utan bara få den att stanna upp så länge man gick på de olika medicinerna.
  Problemet var att medicinerna är giftiga för kroppen och att man blir resistent efter en tid, så man behövde göra ett uppehåll med medicinerna efter 5-6 månaderna. Under tiden började cancern växa till sig igen. En kapplöpning som cancern vinner till slut, men man förlänger dödsdagen med flera år.
  Jag ansågs som botbar därför gavs jag Brachy med nålar som strålade mina 3 små tumörer inne i prostatan utan att förstöra omkringliggande viktiga organ.
  Jag är sedan dess fullt frisk.