Vegetarisk kost kan minska risken för cancer
I metaanalysen, som publicerats i Critical Reviews in Food Science and Nutrition, lät några forskare studera 96 artiklar som jämförde vegetarisk kost och vegansk kost med blandkost och kopplingar till mortalitet, kronisk sjukdom och dödsfall.
Resultatet visar att de personer som åt en vegetarisk eller vegansk kost vägde mindre, hade lägre kolesterolnivåer och lägre blodsocker jämfört med de som åt blandkost. Det skriver Läkare för framtiden.
Forskarna drar slutsatsen att vegetarisk eller vegansk kost kan minska risken för att en person dör i förtid till följd av cancer eller hjärtsjukdom.
Vill du få mer kunskap om mantelcellslymfom?
Genom att prenumerera på kunskapsbrevet om mantelcellslymfom kommer du få användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, information om olika behandlingsalternativ och ta del av nya forskningsrön inom området.
Vad vet du om cancer? Testa dina kunskaper om cancer
Vad vet du om hjärtbesvär? Gör vårt quiz
Enkätundersökning om prostatacancer
Har du eller någon i din närhet prostatacancer eller tidigare haft? Då kan du nu delta i en enkätundersökning som syftar till att öka kunskapen om vården för personer med prostatacancer.
Kommentera denna artikel
Nu skulle man ju vilja veta vilken kost de andra åt! Man vet ju att kolhydratrik kost ger diabetes och diabetiker har ökad risk för cancer och hjärtsjukdom. Om man äter en blandad kost nästan utan eller med mycket lite kolhydrater är jag inte säker, men antar, att mängden cancerfall och fall med hjärtsjukdom också skulle minska.
Inga har kommenterat på denna sida ännu