Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vegetarisk kost kan minska risken för cancer

Är du vegetarian eller vegan? Då kan du minska risken för att i framtiden få hjärtsjukdom eller drabbas av cancer. Det visar en ny metaanalys där forskare jämfört hälsan hos personer som ätit vegetarisk och vegansk kost med de som ätit blandkost.
Annons

I metaanalysen, som publicerats i Critical Reviews in Food Science and Nutrition, lät några forskare studera 96 artiklar som jämförde vegetarisk kost och vegansk kost med blandkost och kopplingar till mortalitet, kronisk sjukdom och dödsfall.

Resultatet visar att de personer som åt en vegetarisk eller vegansk kost vägde mindre, hade lägre kolesterolnivåer och lägre blodsocker jämfört med de som åt blandkost. Det skriver Läkare för framtiden.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Forskarna drar slutsatsen att vegetarisk eller vegansk kost kan minska risken för att en person dör i förtid till följd av cancer eller hjärtsjukdom

Annons
Annons

Länk till studien

Vad vet du om cancer? Testa dina kunskaper om cancer

Vad vet du om hjärtbesvär? Gör vårt quiz

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-02-13 17:55 (7 år sen)

    Nu skulle man ju vilja veta vilken kost de andra åt! Man vet ju att kolhydratrik kost ger diabetes och diabetiker har ökad risk för cancer och hjärtsjukdom. Om man äter en blandad kost nästan utan eller med mycket lite kolhydrater är jag inte säker, men antar, att mängden cancerfall och fall med hjärtsjukdom också skulle minska.


Annons