Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Västsvensk gen ökar risken för äggstockscancer

Annons

Kvinnor som har bröstcancer löper ökad risk att även drabbas av äggstockscancer, vilket främst beror på den västsvenska bröstcancergenen. Det menar en forskargrupp från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Det är sedan tidigare känt att kvinnor med bröstcancer har en ökad risk att även få äggstockscancer. Men hur stor denna överrisk är varierar mycket i landet, och den högsta risken sågs i Västsverige. Forskarna har utvärderat om det finns en koppling till den muatation i bröstcancergenen BRCA som är vanlig på den svenska västkusten.

Totalt ingick 26 000 bröstcancerpatienter i Västra sjukvårdsregionen. Av dessa fick 159 även äggstockscancer – en siffra som var högre än det förväntade antalet, sett till nationella siffror, som var 96. Forskarna drar slutsatsen att den aktuella genvarianten står för den största delen av överrisken för bröstcancerpatienter att också få äggstockscancer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.