Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Världscancerdagen – En dag att växla till växtbaserad kost

"Begränsa rött kött och undvik processat kött" och "Ät mestadels växtbaserad mat" är två av Världscancerfondens kostråd för att minskar risken för cancer. Varför inte införa vanan lagom till Världscancerdagen nu på söndag?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Att processat kött som korv och skinka ökar risken för tjock- och ändtarmscancer är väl känt. Det räcker med 50 gram processat kött per dag för att risken för tarmcancer ska öka med 18 procent, enligt WHO som varnar för att ju större intag desto högre cancerrisk. Ändå äter människor mer kött än någonsin. Det framkommer i en läsartext i morgontidningen Sydsvenskan, som uppmuntrar till att växla till en mer växtbaserad kost.

Mat som minskar risken för cancer

Mat som består av en stor andel grönsaker, bönor, nötter, frukt och fullkornsprodukter ska minska risken för att drabbas av cancer.

Annons
Annons

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

På söndag den 4 februari infaller Världscancerdagen, vilket är ett bra tillfälle att börja lägga om kosten.

    Källor

  • Sydsvenskan - https://www.sydsvenskan.se/2018-02-01/vaxla-till-vaxtbaserat-pa-varldscancerdagen

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons