Väntetiden på akuten blir längre och längre

Ett besök på akuten tar allt längre tid, och det är stora skillnader beroende på var i landet du söker vård. ”De långa väntetiderna är den svenska sjukvårdens akilleshäl”, säger Socialstyrelsens utredare Mats Granberg.

Publicerad den: 2014-12-12
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Vi gör stora framsteg när det gäller behandlingen av många sjukdomar, men väntetiderna i cancervården och på akuterna har ännu inte vänt åt rätt håll, säger Mats Granberg i ett uttalande på myndighetens hemsida.

I snitt får akutpatienterna vänta i 57 minuter på en första läkarbedömning. Det är i nivå med förra årets resultat, men en försämring med sju minuter jämfört med den första mätningen från 2010. Samtidigt har den totala tiden för ett genomsnittligt besök på akuten ökat med nästan en halvtimme till 2 timmar och 50 minuter.

Annons
Annons

– En förklaring bland flera är att trycket på akuterna ökat över åren. Även brist på vårdplatser kan göra att de som behöver läggas in för fortsatt vård måste vara kvar på akuterna onödigt länge, säger Mats Granberg.

Annons
Annons

Det är också stora regionala skillnader i väntetiden. På Södersjukhuset i Stockholm får patienterna vänta fem gånger så länge som patienter i Kalix, Piteå eller på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Även inom cancervården skiljer sig väntetiden på behandlingen mycket åt, visar Socialstyrelsens rapport. En av landets vanligaste cancerdiagnoser, tjocktarmscancer, medför en väntetid på 24 dagar från remiss till behandling i Västmanland. I Södermanland får cancerpatienterna vänta mer än dubbelt så länge.

Från och med nästa år kommer Socialstyrelsen att analysera vilka systemförändringar som krävs för att korta väntetiderna på akutmottagningarna och inom cancervården. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Eva 2014-12-13 13:44 (5 år sen)

  Ja jag är inte förvånad, sjukvården i Sverige blir bara sämre och sämre! Jag går inte dit frivilligt om jag inte absolut måste, har sån dålig erfarenhet så det är inte sant!!! Gäller att hålla sig så frisk det går och se till att man inte blir sjuk av nått slag om det går! Ge sjukvårdspersonalen betalat så de stannar!!!! Tur att det finns alternativvård och naturmedicin, än så länge för de förbjuder ju mer och mer av den med, har jag inte rätt att ta de vitaminer och mineraler mm jag vill, jag bestämmer väl över min egen kropp eller....???!!!!
  Ja det går utför med Sverige det är då sant!

 • Avatar 2015-01-1 16:18 (5 år sen)

  Själv har jag varit på akuten fyra gånger, en gång vid misstänkt stroke, då jag fick vänta fem timmar, varpå jag tröttnade och åkte hem. Jag kände mig ganska ok, men vid ett senare tillfälle visade det sig att det varit en stroke, låt vara att det varit en mild sådan. En annan gång var för läkemedelsförgiftning, då fick jag vänta elva jobbiga timmar. Under tiden hade jag blivit bättre, men det hade ju varit bekvämare att ligga hemma och väntat ut eländet om jag vetat innan att det hade gått. En annan gång fick jag infektion efter en höftoperation och måste opereras å det snaraste, fick jag veta. Men i receptionen emedan jag blödde hela tiden fick jag vänta fyra timmar. Den fjärde gången var också för läkemedelsförgiftning. Då föll blodtrycket så jag svimmade. Då togs jag på allvar och blev inlagd snabbt. Det där med genomsnittlig väntetid akut tror jag inte på, den är snarare mycket längre.
  CJ

 • Avatar 2015-01-31 12:08 (5 år sen)

  Det är väl inte så farligt att vänta på akuten? Om jag är sjuk väntar jag gärna. Har vatt på akuten ett antal gånger,men det har gått rätt fort. Senaste gången tog det bara en timme.Men det är klart om man är riktigt sjuk, såkan tiden bli lång.


Annons
Annons
Annons