Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Vaccin kan hjälpa svårt cancersjuka

Annons

Ett nytt försöksvaccin&nbsphar förlängt livet på män med svårbehandlad och långt framskriden prostatacancer. Det är amerikanska forskare som har testat ett vaccin, som är baserat på två försvagade varianter av poxvirus. Vaccinet har testats på 125 patienter med spridd prostatacancer där tumörer inte krympte med hjälp av sedvanlig hormonbehandling. Studiedeltagarna delades in i grupper,&nbspdär två tredjedelar av männen lottades till behandling med vaccin&nbspoch en tredjedel fick verkningslös substans. När männen följdes upp tre år senare levde 30 procent av männen som hade fått vaccin, jämfört med 17 procent av männen i kontrollgruppen. Rent statistiskt hade vaccinet förlängt livet med i genomsnitt 8,5 månader.

Forskarna bakom studien menar att biverkningarna av behandlingen var lindriga och kunde exempelvis vara trötthet, feber och illamående. Innan vaccinet kan bli verklighet och godkännas av läkemedelsmyndigheterna väntar den stora prövningen på cirka 600 patienter. Det är först i en större studie som vaccinet kan ge besked om det har effekt eller inte.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.