Utmattning vid cancer ska behandlas med motion

Träning är den bästa behandlingen mot så kallad cancerrelaterad trötthet eller fatigue, enligt en artikel i tidskriften JAMA Oncology.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-06
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det är vanligt att cancerpatienter får symtomet fatigue, vilket innebär trötthetskänsla och en mycket stark orkeslöshet som inte går att vila eller sova bort.

I en amerikansk studie har forskare i en så kallad meta-analys tittat närmare på och jämfört över hundra tidigare studier, där olika behandlingar har testats för att komma till rätta med cancerrelaterad fatigue.

Bättre än läkemedel

Oavsett kön, ålder eller om diagnosen var bröstcancer eller annan cancer var motion bästa behandlingsformen. Sammanställningen visade att träning och motion var så bra att det helt sprang om andra behandlingsformer, till exempel att medicinera.

Annons
Annons

– Det finns så mycket bevis för träningens positiva effekter vad gäller just fatigue. Men det finns också bevis för att man klarar av sin behandling bättre, och att man också i mindre utsträckning drabbas av andra sjukdomar längre fram i livet, om man tränar, säger Karin Nordin, professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar kalle 2017-03-6 16:06 (23 månader sen)

    Är det samma typ av trötthet som man kan få av hypotyreos och binjureutmattning? I de fallen ska man hur som helst INTE träna.

  • Avatar Annette 2017-03-7 06:48 (23 månader sen)

    Har denna trötthet men orkar inte träna efter jobbet. Både sjukgymnast, läkare och ortoped skrev intyg till Försäkringskassan om att jag skulle ha förebyggande sjukvård två timmar per dag i tre månader men Fkassan avslog det. Nu tränar jag ingenting och blir bara tröttare o mer sliten.


Annons
Annons
Annons
Annons