Universalläkemedel mot cancer på gång

Ett enda läkemedel som slår mot alla typer av cancer håller just nu på att utvecklas vid Karolinska institutet. Medlet ska inte heller några större biverkningar.

Publicerad den: 2014-10-22
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Forskarna har valt att tänka på ett helt nytt sätt när det gäller cancer. Tidigare har man riktat in sig på genetiska förändringar som är specifika för en viss cancerform, men nu gör man tvärtom. Nu fokuserar forskarna på egenskaper som är gemensamma för alla typer av tumörceller. Professor Thomas Helleday har tillsammans med sina kollegor hittat ett enzym som alla cancerceller behöver för att överleva. Nu arbetar han med att ta fram ett läkemedel som hämmar detta specifika enzym och alltså enbart dödar cancerceller.

– Det gör att vi får en behandling som är generell för alla cancerformer men som inte har så mycket biverkningar som traditionell cytostatika eller andra riktade behandlingar, säger han i en intervju med Cancerfonden.

Annons
Annons

Men ännu kvarstår mycket arbete innan läkemedlet kan användas på människor. Hittills har tester enbart gjorts i provrör och på mänskliga tumörer i djurmodeller, men resultaten har varit positiva.

Annons
Annons

– Vi har sett att aggressiva, resistenta tumörer svarar bra på behandlingen och tror därför att patienter med sådana tumörer kan ha störst nytta av den. Det finns heller inte så mycket att välja på för den här gruppen och därför tycker vi att det är angeläget att börja med dem, säger Thomas Helleday.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-11-1 11:41 (6 år sen)

    Vad har hänt?

  • Avatar Tidigare användare 2014-10-22 19:47 (7 år sen)

    Säg att det är 5-7 år kvar innan nåt händer det är mycket arbete kvar och många NE innan dom kommer fram, men det finns ett företag som ligger långt före som stoppar 90% av dom som dör av Cancer och det är WntResearch som har 2 preparat det ena är Foxy-5 och den andra heter Box-5 och dom 2 stoppar metastaseringen läs en mycket genomarbetad analys på www.loparn.com

    just nu ligger företaget i slutet på Fas 1 studien och kommer starta fas 2 studien i början på 2015 efter det kommer det att bli en försäljning av hela företaget