Så kan fler cancerfall upptäckas i primärvården

Det tar minst fyra läkarbesök på vårdcentral för att en patient ska få en cancerdiagnos. Om läkare fokuserade mer på kombinationen av symtom och förändrade besöksmönster så skulle fler cancerfall upptäckas tidigare, det visar en ny avhandling som Dagens Medicin rapporterar om. 


Publicerad den: 2019-03-27
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Så kan fler cancerfall upptäckas i primärvården
Annons

Under Vårdarenan berättade Marcela Ewing, forskare och specialistläkare i onkologi och allmänmedicin, om sin avhandling om cancerpatienter i primärvården.

– Den här patientgruppen söker sig i första hand till närmaste vårdcentral. Allmänläkare är därför nyckelpersoner när det gäller att upptäcka tidiga tecken på cancer, säger Marcela Ewing till Dagens Medicin. 
 
Data för mer än 4 500 patienter med till exempel prostatacancer, tjocktarmscancer och bröstcancer har i avhandlingen jämförts med nästan 18 000 kontrollpatienter utan cancer. Samtliga hade besökt Västra Götalandsregionen mellan 2010 och 2011. Resultaten visar att en stor andel av cancerpatienterna hade uppsökt vårdcentralerna för olika symtom och besvär ett år innan de fick en cancerdiagnos.

– Här är det viktigt att allmänläkaren inte stirrar sig blind på enstaka symtom. Det är i stället en kombination av alarmsymtom som kopplas till förhöjd risk för cancer, säger Marcela Ewing.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Fyra besök innan diagnos

Patienter med symtom på blod i avföringen, ändrade avföringsvanor, exempelvis diarré och förstoppning kan vara delar i en misstänkt tjocktarmscancer.

Marcela vill också poängterar att om patienten dyker upp fler gånger under ett år jämfört med tidigare så borde en varningsflagga höjas.

– Gemensamt för de fyra vanligaste cancerformerna var att besöken till allmänläkare blev fler en tid innan cancerdiagnosen ställdes. Så det är alltså något man ska vara observant på. Om din patient – som vanligtvis kommer två gånger om året för att förnya läkemedelsrecept – börjar dyker upp allt oftare på vårdcentralen ska man ta sig en funderare över varför.

Avhandlingens resultat visade att patienterna besökte läkare på vårdcentral minst fyra gånger innan de fick sin cancerdiagnos. Men redan under det första eller andra besöket fanns det många patienter med symtom på cancer.

Annons
Annons

Varför är cancer så utmanande för primärvården?

– Att allmänläkare träffar ganska få patienter med cancer tror jag är en bidragande orsak. Det handlar om en handfull fall om året. Men även om man inte kommer i kontakt med patientgruppen regelbundet ska allmänläkare ändå vara lyhörda och oftare tänka till om det kan vara ett misstänkt cancerfall man har framför sig, säger Marcela Ewing till Dagens Medicin.

I kontrollgruppen matchade patienterna gällande kön och ålder. Data hämtades från Cancerregistret samt regionala hälsodatabaser.

 

  Källor

 • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/03/27/sa-ska-cancer-upptackas-i-primarvarden/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-03-28 16:41 (2 år sen)

  Tack för en bra artikel! Förr när en läkare hade hand om hela ortens befolkning, var de noga med att kolla upp hela patientens problem och symtom, ge bot och råd, samt tid för återbesök. Nu har läkarna på orten 15 minuter med att utforska patienten och endast en sak får tas upp. Flera läkare och annan personal och i väntrummen väntar fler patienter. Tiden är det stora problemet nu, men det enda som var bättre förr.

 • Avatar Tidigare användare 2019-03-27 14:22 (2 år sen)

  Jag har arbetat många år som legitimerad personal (ej läkare) i primärvården och jag trodde eller rättare sagt förväntade mig att det var just detta som allmänläkarna är proffs på, dvs att kunna se helheten och inte bara en detalj. Det är i allafall så det låter på de flesta av dem: att de är sååå otroligt duktiga på att se helheten till skillnad på specialister. Artikeln gör mig mörkrädd för precis som jag alltid har trott så är de inte bättre på helheten än vad andra är. Fyra gånger till läkare innan cancermisstanke? Ofattbart.

 • Avatar Tidigare användare 2019-03-27 13:08 (2 år sen)

  Jag får ibland påminna läkare på vårdcentralen att se på helheten. Nyligen var jag där för ett besvär, jag sa att jag även har problem med en annan sak men fick då svar att fokusera på varför jag fått tiden ( det ”första” problemet) Jag sa att det kanske hör ihop, ”Inte pga det du är här” sa läkaren. Måste alltså ta ett hälsobesvär i taget. Var är helheten?