Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Tidig palliativ vård ökade livskvaliteten

Annons

Med hjälp av palliativ vård i ett tidigt skede kan patienter med svår lungcancer få högre livskvalitet och mindre depressiva symtom, visar en ny studie. Det är forskare vid Massachusetts General Hospital i Boston som genomfört en studie där de undersökt effekten av att låta patienter med lungcancer få palliativ vård direkt efter diagnosen, skriver Dagens Medicin.

Totalt medverkade 151 patienter i studien. Dessa slumpades till att antingen få standardvård eller samma omhändertagande tillsammans med tidig palliativ vård. De patienter som hamnade i den sistnämnda gruppen fick träffa en medlem ur ett palliativt vårdteam, bestående av specialutbildade och certifierade läkare och sjuksköterskor, minst en gång i månaden.

Annons
Annons

När patienterna följdes upp tolv veckor senare utvärderades samtliga patienters livskvalitet med hjälp av olika frågeinstrument, och dessutom samlades data om behandling i livets slutskede in från patientjournalerna. 27 av studiedeltagarna dog innan de tolv veckorna hade gått, men för de övriga visade det sig att den palliativa behandlingen hade gett resultat. De patienter som fått den tidiga palliativa vården hade signifikant bättre livskvalitet jämfört med dem som enbart fick standardvård. Bland de personer som fått palliativ vård var det dessutom&nbspbetydligt färre som hade depressiva symtom, 16 procent jämfört med 38 procent bland dem som fick standardbehandling, skriver Dagens Medicin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.