Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Svenskar upptäcker cancer tidigt

Annons

Svenskar har högre överlevnadschans i många cancersjukdomar än personer från andra västländer. Enligt en ny studie, publicerad i British Journal of Cancer beror det på kulturella skillnader.

Studien, där forskare har jämfört innevånare i flera länder, t.ex. Sverige, Norge, Storbritannien och Kanada, visar att svenskar är mest benägna att prata med doktorn om nya krämpor. Sämst är britterna som inte vill ta upp doktorns tid med sina krämpor. De är dessutom, tillsammans med kanadensarna, minst medvetna om den egna cancerrisken medan svenskarna ligger i topp och är mer än dubbelt så medvetna om att risken av att drabbas av cancer ökar med ålder.

Annons
Annons

Detta sammantaget gör att svenskar tidigare får sin cancerdiagnos och därför tidigt kan få rätt vård och därmed öka sina överlevnadschanser.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.