Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svensk donerar miljarder till cancerforskning

Två miljarder kronor till cancerforskning. Rekorddonationen kommer från affärsmannen Bengt Sjöberg för framtida forskning och behandling inom cancer och då främst lungcancer.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-05-11

Annons

Bengt Sjöberg är en framgångsrik entreprenör inom bland annat transportbranschen. I januari fick han diagnosen lungcancer och idén om att starta en stiftelse med syfte att stödja cancerforskningen fanns flera år innan han själv drabbades av cancer. 

”Lite pengar på lungcancerforskning”

Efter att Bengt Sjöberg själv diagnostiserades med lungcancer, gjorde han direkt slag i saken och startade Sjöbergstiftelsen. Och som han själv uttrycker det, är stiftelsen det bästa han gjort under sitt liv.

– Det läggs väldigt lite pengar på lungcancerforskning i Sverige i dag trots att det är den femte vanligaste cancerformen. Här finns ett behov och jag vill med donationen även bidra till ett nytt synsätt på cancerbehandling, säger han till Dn.se

Annons
Annons

Sjöbergstiftelsen ska varje år, och i nära samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien, dela ut ett pris på en miljon dollar (cirka 8,6 miljoner kronor) till en framstående cancerforskare eller grupp av cancerforskare. Utöver denna summa ska ytterligare 60–70 miljoner kronor per år utdelas till forskning för att utveckla förbättrade behandlingsmetoder.

Lungcancer i fokus

Till en början kommer donationen att riktas till just lungcancerforskning, men på sikt ska andra cancerformer och forskning inom miljöområdet inkluderas.

Om lungcancer:

Lungcancer är världens vanligaste cancerform, men ligger ”bara” på femte plats i Sverige. De senaste 30 åren har antalet nya fall i Sverige minskat bland män, men fortsatt att öka bland kvinnor. För närvarande insjuknar totalt 3700 svenskar årligen.

Källa: Netdoktor

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2016-05-13 08:50 (8 år sen)

  Verkligen en god gärning som rörde mig till tårar. Tänk om alla som har
  pengar över skänkte dessa till forskning eller välgörande ändamål. Vad
  mycket bättre världen skulle vara. Säkert många som tänker att jag borde göra så, men steget från tanke till verkställighet är tydligen lång tyvärr

 • Avatar 2016-05-11 22:28 (8 år sen)

  BRA GJORT BENGT!!
  Jag vill föreslå att varje paket sigarett skall betala en summa till forskningen-Det är mest rökarna drabbas av det.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.