Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svalt intresse för gratis cellprovskontroll av livmoderhalscancer

Under 2013 erbjöds 1562 kvinnor i socialt utsatta områden i Göteborg att delta i gratis gynekologisk cellprovskontroll. Men nu visar en ny studie från Sahlgrenska akademin, Närhälsan och Regionalt cancercenter att intresset för att delta i denna undersökning var något mindre jämfört med den grupp kvinnor som erbjöds screening med den vanliga avgiften.
Annons

– Vi blev faktiskt förvånade över resultatet. Vi trodde själva att gratis cellprov skulle öka deltagandet, framför allt i dessa socioekonomiskt utsatta områden som har ett lägre deltagande än övriga delar av staden, säger Emilia Alfonzo, gynekolog och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Få deltog i gratis cellprovskontroll

Under 2013 erbjöds 1562 kvinnor från de socialt utsatta områdena Angered, Bergsjön och Biskopsgården i Göteborgsområdet att delta i gratis cellprovskontroll för att upptäcka eventuella cellprovsförändringar. Att inte delta i regelbundna gynekologiska cellprovskontroller är den enskilt största riskfaktorn i Sverige för att insjukna och dö i livmoderhalscancer.

Men nu visar en ny studie från Sahlgrenska akademin, Närhälsan och Regionalt cancercenter att intresset för att medverka i den kostnadsfria cellprovsmottagningen var svagt. Resultaten av den nya studien, som publicerats i tidskriften PLoS One, visar att 37 procent av den slumpmässigt framtagna gratisgruppen deltog jämfört med 39 procent av dem som fick betala kostnaden på 100 kronor för cellprovskontroll.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Effektivt med självtest

Vare sig ålder, om man hade medverkat i en cellprovskontroll tidigare eller om man deltog första gången hade någon betydelse för studieresultaten.

– Detta resultat bör inte användas som argument för att höja avgifter eller införa avgifter där det tidigare varit gratis, säger Björn Strander, huvudansvarig för studien, i pressmeddelandet.

Björn Strander poängterar att det är viktigt att underlätta för kvinnor att delta i cellprovskontroller. Tidigare åtgärder som visar sig vara effektiva för att få fler kvinnor att genomföra cellprovskontroll har varit förbokade tider som är lätta att boka om, årliga påminnelser och telefonkontakt med barnmorska till dem som uteblivit.

Annons
Annons

Det har också visat sig vara effektivt att skicka hem erbjudanden om självtest till de kvinnor som uteblivit en lång tid.

Läs mer här:

HPV (humant papillomvirus)

Gynekologisk cellprovskontroll 

Vad vet du om underlivssmärtor? Testa dina kunskaper här

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-03-18 15:34 (7 år sen)

    De är kanske inte insatta i riskerna om man inte gör kontrollen?
    Tänk också på att många kvinnor säkert är muslimer och inte får lov att göra sådana undersökningar..


Annons