Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Strålning mot cancer påverkar gener

Annons

Personer som blivit behandlade med strålbehandling mot cancer löper ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom senare i livet. Enligt en ny forskningsstudie beror det på att strålningen gör att gener i blodkärlen ger upphov till inflammation. Docent Stefan James vid kardiologkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, har läst studien.
– Jag tycker att det här är en väldigt intressant artikel, eftersom den på ett elegant sätt ger en förklaring till ett kliniskt fenomen som vi har sett under många år.

Sedan tidigare känner man till att strålbehandling ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom i den del av kroppen som har bestrålats. Till exempel ökar risken för hjärtinfarkt efter bröstcancer i vänster bröst och risken för stroke ökar om patienten har fått strålbehandling mot hjärntumör.

Annons
Annons

I den nya studien har forskarna undersökt blodkärl som utsatts för strålning och jämfört det med blodkärl i kroppsdelar som inte bestrålats. Och det som forskarna har kunnat se är att de bestrålade blodkärlen har en ökad aktivitet av de gener som styr en sjuklig inflammatorisk process. Denna inflammation påminner väldigt mycket om de processer som ger upphov till åderförkalkning.
– Det som är helt unikt med det här materialet är att vi har kunnat titta på blodkärl många år efter strålbehandling och funnit effekter av kronisk inflammation, säger Martin Halle som är en av forskarna bakom studien från Karolinska Institutet.&nbsp

Totalt har forskarna tittat på vävnadsprover från 13 patienter, men enligt Stefan James spelar det ingen större roll att forskningsmaterialet är så pass litet. Han menar att andra faktorer som skulle kunna påverka blodkärlen kan räknas bort eftersom det enda som skiljer proverna åt är bestrålningen. Förhoppningen är att de nya forskningsresultaten ska kunna leda till att rätt antiinflammatorisk behandling ges i samband med strålbehandling.&nbspMen&nbspinnan dess behövs ännu mer forskning för att kunna dra säkra slutsatser, enligt Stefan James.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.