Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Stora kvalitetsskillnader i vård för döende

Annons

Det råder stora geografiska skillnader när det gäller vilken vård döende personer får. Det visar en ny kartläggning som Nationella rådet för palliativ vård gjort. Det är data från ett 40-tal länder som visar att döende i många länder inte alltid&nbspfår den smärtlindring de är i behov av. Och detta gäller även i Sverige där ett av huvudproblemen är att kunskaperna om vilka vårdbehov som äldre personer har varierar stort.
– Flertalet svenskar dör på akutsjukhusen eller på kommunala vårdhem där allt för få har utbildning i palliativ vård. Behoven hos en obotligt sjuk cancerpatient ryms inte inom den högteknologiska vården, säger Carl Johan Fürst, överläkare och ordförande i Svenska palliativregistret.

Enligt kartläggningen får endast en tredjedel av cancerpatienterna och ett fåtal av hjärt-lungpatienterna tillgång till lindrande specialistvård när livet går mot sitt slut. Årligen dör omkring 90 000 svenskar och av dessa skulle cirka 30 000 behöva tillgång till palliativ vård. Tidigare undersökningar har visat att det inte är döden som skrämmer utan det är&nbspofta den ibland utdragna, smärtsamma och ensamma vägen dit som oroar. Kartläggningen visar även på stora geografiska skillnader i tillgången till vård. Bäst är det i Stockholm och i Östergötland, där mycket av hemsjukvården har en palliativ inriktning. Desto sämre är det i Blekinge, Kronoberg och Norrbotten.
– Vilken smärtlindring man får som döende är fortfarande slumpmässig, avhängig av var i landet man bor och var man vårdas, säger Carl Johan Fürst.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons