Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Stora brister i cancervården


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-02-04

Annons

Enligt Nationella cancerenkäten, som presenteras i dag på Världscancerdagen, visar på stora brister i cancervården. Många patienter får vare sig kontaktsjuksköterska eller vård- och rehabiliteringsplaner – trots att detta är lagliga patienträttigheter.

– Att bara var fjärde cancerpatient har en skriftlig vård- och behandlingsplan är helt oacceptabelt. Ännu värre är att bara sex procent av de tillfrågade har en rehabiliteringsplan. Vi har i flera år påpekat att rehabilitering är avgörande för cancerpatientens fortsatta liv, men enkäten visar att rehabiliteringen fortfarande missas eller sätts in för sent, säger Katarina Johansson, Samordnare Nätverket mot cancer.

Annons
Annons

Närmare 1200 cancerpatienter hade svarat på enkäten och av dem hade 94 procent en anställning när de fick sin cancerdiagnos. 28 procent har haft 6-10 olika läkare, 13 procent har haft 11 eller fler läkare. Fem läkare med olika kompetens brukar anges som riktmärke.

Enligt Hälso- och sjukvårdslagen och den nationella cancerstrategin ska cancerpatienter ha en skriftlig vård- och behandlingsplan men bara 26 procent har det, endast 6 procent har en rehabiliteringsplan.

– En väl fungerande cancervård är en angelägenhet för oss alla. I dag får var tredje svensk cancer under sin livstid, om ett antal år är det varannan. Många överlever, andra inte och det finns de som ska leva många år med sjukdomen och behöver den allra bästa vården ifråga om läkemedel, andra behandlingar, trygghet och ett bemötande enligt de lagar som finns. Som patient är varje dag, varje ytterligare månad eller år kvar i livet viktig. Då spelar det egentligen ingen roll vad statistiken säger, eller hur små eller stora chanserna är att en behandling ska lyckas. Varje dag är unik, säger Katarina Johansson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons