Stillasittande ökar risken för cancer

Tv-tittande under flera timmar per dag och andra stillasittande aktiviteter ökar risken för att bli sjuk i cancer. Särskilt stor är risken vid vissa cancerformer.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-08-25
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

En stor studie slår ihop data från 43 andra studier med sammanlagt mer än fyra miljoner deltagare och nära 69 000 cancerfall i Asien, Australien, Europa och USA. Studierna har kartlagt deltagarnas livsstil, bland annat hur mycket tid de ägnar åt stillasittande aktiviteter som att se på tv.

Resultaten visar att stillasittande ökar risken för cancer jämfört med stående eller rörliga aktiviteter. Särskilt stor är risken vid tarmcancer och livmodercancer.

I siffror innebär det att för vare två timmars ökning av det dagliga stillasittandet stiger risken för att insjukna i tarmcancer med åtta procent och för livmodercancer med tio procent, skriver Upsala Nya Tidning.

Annons
Annons

Hur många timmar om dagen sitter du? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Jennie 2014-08-25 20:27 (5 år sen)

  Många har ju stillasittande jobb och kan inte göra så jättemycket åt det men kanske är mer aktiva på fritiden.

 • Avatar Birgitta 2014-08-25 20:21 (5 år sen)

  När jag går från jobbet om eftermiddagen kör jag upp det höj och sänkbara skrivbordet. När jag kommer på morgonen står jag upp och jobbar vid datorn ett par timmar. Sen sitter jag. När jag går till luch kör jag upp det igen och står ett tag när jag kommer tillbaka. Sitter resten av dagen. Innan jag ska gå hem kör jag upp bordet igen... Hilsen Birgitta

 • Avatar Maud 2014-08-26 05:04 (5 år sen)

  Konstigt i min släkt stämmer detta inte i alla fall

 • Avatar Mario 2014-08-26 06:34 (5 år sen)

  Naturligtvis så vet vi alla att stillasittande kan föranleda till flera åkommor.
  Tyvärr så har många sådana arbeten, där ett starkt beroende framför datorer blir allt vanligare.
  Lagom med motion under en dag kanske kan bidra till bättre hälsa och att man reser sig upp från både tv och datorn.
  Inget sägs hur det var förr, då vi hade mer rörliga arbeten om cancerrisken ej då fanns.
  Om nu det är så farligt att sitta flera timmar, hur är det då att ligga och sova?
  Ska vi hålla oss vakna och vandra runt utan sömn ?
  Kanske vi ska ta denna artikel med en nypa salt.
  Nu för tiden tycks nya rön om vårt levnadssätt kommer mer och mer i fokus - hur vi rör oss, hur vi äter.
  Snart är väl allt vi gör farligt.
  Skulle vi tro på allt som publiceras så kan vi snart inte göra någonting.
  Att äta rätt och få lite motion är nog det bästa, men aldrig har väl det funnits så många tvprogram, som handlar om mat.
  Våra kroppar är byggda för rörelse, men genom att arbetslivet inte medger att ständig röra på sig kan vi knappast råda över och att slå sig ner framför dator eller tv för att koppla av dagens stress blir väl en naturlig följd.
  Det fanns cancer även förr då folk var i rörelse hela dagarna, så att sitta ner några timmar är nog inte den enda förklaringen till att cancer ökar

 • Avatar 2014-08-26 07:55 (5 år sen)

  Vad hjälper sådana nyheter ? Många har stillasittande jobb , Är man sjuk ja man ska röra på sig fast de lyssnar ej på pat så liggandes blir det för viss medicin ska vara minimal , och typ andra sorter med utsättningssymptom mm ger massa andra bieffekter det är bara ösa på med dom. Problemet är politiskt. Och givit karriär o pengar bakom allt , empati mycket sällsynt.

 • Avatar Mimmi 2014-08-27 15:42 (5 år sen)

  Mimmi 2014-08-27 14:40:02
  Sluta nu med alla pekpinnar! Jag är pensionär och trodde i min enfald att jag nu kunde ta det lugnt, sitta och handarbeta i lugn o ro eller sitta vid datorn, eller sitta och läsa en bok mm men nej då, det får jag cancer av. Att jag i 50 år har suttit på en kontorsstol dag ut och dag in kan man ju bli fundersam över hur det påverkat mig. Inte får jag äta rött kött längre, det får jag också cancer av och fett ska jag avhålla mig ifrån. Mitt BMI bör inte överstiga 25 (kan en kvinna på 70 år inte få väga lite mer än en på 30?) Inte bör jag sola och inte bör jag dricka vin till maten en regnig måndag. Har jag aldrig varit trotsig tidigare i mitt liv så tänker jag vara det nu. Jag vill inte kuta omkring som en skållad råtta nu när jag äntligen får göra som jag vill. JAG VILL LEVA!

 • Avatar 2015-01-31 15:56 (5 år sen)

  JAG SITTER NOG RENT FÖR MYCKET HAR PARKINSOn . ramlar. Har ett lågt blodtryck,men inte fått mina blotrykshöjande än. Är på lizens. Är det någon som vet varför.Håller fullständigt med mimm Hon har så rätt så rätti

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-09-5 14:54 (3 år sen)

  I Tyskland fick jag rådet att ett par gånger om året ta en enkel kur med koncentrat av fruktooligosackarider /inulin.
  Detta som förebyggande mot cancer i grovtarmen då de drar ut / tömmer eventuella fickor och spricker i grovtarmen.
  Det finns Topinulin aktiv här också på nätet. Den bildar ett skyddande slemskikt på tarmens väggar mot irriterande skadliga ämnen så tarmens slemhinnor återhämtar sig i skydd av denna, och sackariderna blir supernäríng - Prebiotika till alla av de goda bakterierna som genom tillväxt tränger ut dem som avger skadliga ämnen.
  Betydligt enklare än som att transplantera avföring mellan patienter....


Annons
Annons
Annons