Samband mellan POTS och HPV-vaccin?

Det finns inget samband mellan HPV-vaccin och de två sjukdomarna POTS och CRPS. Det konstaterar nu den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté efter en granskning.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-11-06
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Som Netdoktor tidigare rapporterat om har det tidigare funnits misstankar om att HPV-vaccin skulle kunna leda till POTS och CRPS, två ovanliga sjukdomstillstånd. POTS och CRPS tros ha drabbat unga flickor som fått HPV-vaccinet i förebyggande syfte mot livmoderhalscancer.

Men nu kan alltså den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté konstatera att man inte kunnat hitta något orsakssamband mellan vaccinet och bl a POTS, det rapporterar Sveriges Radio.

Karl Mikael Kälkner, utredare vid det svenska Läkemedelsverket, säger till radion att Läkemedelsverkets tidigare rekommendationer kring vaccination för att förebygga livmoderhalscancer kvarstår.

Annons
Annons

Vad är POTS och CRPS?

I juli inledde den europeiska läkemedelsmyndigheten en utredning på begäran av danska myndigheter gällande en eventuell koppling mellan HPV-vaccin och sjukdomstillstånden, detta efter att 100 flickor ska ha fått misstänkta biverkningar som exempelvis svimningsanfall, huvudvärk, yrsel, smärta och stark hjärtklappning. Symtom som alla kan kopplas till POTS och CRPS.

Under utredningens gång har både specialister, patienter och patientföreningar varit inblandade i utlåtanden och rapporter. Det har även gjorts kliniska studier och skrivits vetenskapliga artiklar, material, som enligt Karl Mikael Kälkner vid Läkemedelsverket, säkerställer att det inte finns något samband.

– Det är man nu är säker på är att det inte finns en ökad risk med det. Man måste också tillägga att både CRPS och POTS förekommer även utan vaccinering. Och i och med att det finns i icke-vaccinerade grupper så kommer det också att finnas i vaccinerade grupper, säger han till radion.

Annons
Annons

”Föräldrar behöver inte vara oroliga för POTS”

I Sverige har cirka en halv miljon flickor och unga kvinnor fått HPV-vaccin i förebyggande syfte mot livmoderhalscancer. Hittills har Läkemedelsverket fått in 10 anmälningar om flickor som misstänks ha fått POTS efter vaccineringen.

Karl Mikael Kälkner säger till Sveriges Radio att föräldrar till barn som står inför en eventuell vaccinering inte behöver vara oroliga eftersom nyttan med vaccinet överväger riskerna.

– Den oron man kan känna behöver man inte känna längre. Även om den här oron finns där så kan man säga att med en sådan här genomgång så ser vi inget samband, säger han till radion.

Bara för att den europeiska läkemedelsmyndigheten nu kan konstatera att det inte finns något orsakssamband mellan HPV-vaccin och POTS så kommer man inte sluta att övervaka effekterna av HPV-vaccinering.

Vad tror du om den europeiska läkemedelsmyndighetens konstaterande? Kommer du att låta ditt barn få HPV-vaccin? Tvekar du? Diskutera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar mamma 2015-11-6 14:45 (4 år sen)

  Att HPV-vaccinet ger allvarliga biverkningar har i övriga världen varit känt länge. Biverkningar finns i register. Att det tillsattes en utredning i även EU var mkt possitivt men att de slänger ur sig något som detta efter en mkt kort tid är rent löjeväckande. Vi VET att allvarliga biverkningar kommer pga HPVvaccinet och vi VET att det inte skyddar. Varför har detta veccin ens kommit in i vaccinationsprogrammet är en gåta. Och att upphandlingarna hemlighålls är krimminellt.

  HPVvaccinet ska inte ges till någon levande varelse.
  GÖR OM!
  GÖR RÄTT!
  TA BORT DET SKADLIGA HPVVACCINET!!
  SLUTA SKADA VÅRA BARN!

 • Avatar josefine 2015-11-6 14:54 (4 år sen)

  Samma människor som utredde detta är ju samma människor som godkände vaccinet. I Sverige hade flera"experter" tydliga kopplingar till industrin, alltså ett jävt beslut när det kom till godkännandet i Sverige. Man har än så länge inte utrett dessa jäva personer. Många vet att man bör vara skeptiska till läkemedelsindustrin, hur ställer ni er till dessa starka kopplingar när det kommer till beslutet att införa vaccinet i Sverige?
  Läkemedelsverket finansieras av läkemedelsindustrin till över 90%.. Bör vi inte ha något oberoende som utreder läkemedel? Speciellt efter influensaskandalen samt att man beräknar att endast 10% av faktiska biverkningar anmäls?

  Vart hittar man hela studien?


Annons
Annons
Annons