Salmonella kan bli nya botemedlet mot cancer

Salmonella förknippas mest med magsjuka men bakterien har även visat sig kunna döda cancerceller. Nu har forskare lyckats modifiera bakterien så att den ska kunna ge sig på cancer utan att skada kroppen.

Publicerad den: 2015-04-15
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Redan på 1800-talet upptäcktes att cancer kunde försvinna av sig självt om patienten också blev allvarligt sjuk i andra sjukdomar. Då förstod man att bakterien som stimulerat immunförsvaret även lyckats attackera cancern. Forskare har i flera omgångar testat ifall salmonellabakterien skulle kunna användas för att behandla cancer, men tidigare har man stött på patrull eftersom bakterien inte bara är farlig för cancertumören – utan i värsta fall kan leda till blodförgiftning och död hos patienten.

– För att kunna använda salmonella som ett vapen mot cancer hos människor måste vi hitta en balans mellan att låta bakterien döda cancern och fortfarande vara säker för patienten, säger Roy Curtiss vid Arizona State University, en av forskarna bakom studien, till SVT.

Och det är detta som forskarna nu har lyckats åstadkomma.

Annons
Annons

– Vad man har gjort i de här experimenten på möss är att modifiera ytstrukturen på salmonellabakterien så att den blir mindre giftig. Det är den som annars ger septisk chock, säger Magnus Essand, professor i genterapi vid Uppsala universitet till tv-kanalen.

Men enligt Magnus Essand är den stora vinsten inte att salmonellabakterien angriper cancercellerna, utan att salmonellan triggar igång immunförsvaret att själv ta hand om tumören.

Det lär dock dröja innan salmonellametoden kan börja användas på människor. Människors cancer är mer svårbehandlad än hos möss och kan mutera sig spontant. Men forskarna hoppas ändå att i framtiden kunna använda salmonellabakterier tillsammans med såväl kemoterapi och strålning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-04-17 17:48 (5 år sen)

    det här tror jag lite på


Annons
Annons
Annons