Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så ska patientens cancer omvandlas till vaccin

Det handlar om patienter med avancerad cancer som med hjälp av en speciell typ av immunterapi får kroppens eget immunförsvar att bekämpa sjukdomen. Det är i alla fall målet för de patientstudier som nu bedrivs på Akademiska sjukhuset.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-02-03

Så ska patientens cancer omvandlas till vaccin
Annons

Idag ses immunterapi alltmer som den fjärde hörnstenen i arsenalen av cancerbehandlingar vid sidan av strålning, kirurgi och cytostatika. På Akademiska sjukhuset pågår flera studier som intygar just detta, enligt ett pressmeddelande i samband med världscancerdagen idag den 4 februari.

Det slår ut cancerceller i hela kroppen

I en studie får patienterna med avancerad cancer upprepade ultraljudsvägledda injektioner i metastaserna (oftast i levern) med ett så kallat adenovirus, vilka fungerar som bärare för immunstimulerande gener.

– Det virus vi använder delar sig endast i cancerceller som därigenom sprängs sönder. Vårt mål är att omvandla patientens cancer till ett vaccin och få ett kraftfullt immunsvar som slår ut cancerceller i hela kroppen, säger Gustav Ullenhag, överläkare i onkologi på Akademiska sjukhuset och docent vid Uppsala universitet, i pressmeddelandet.

Annons
Annons

”Första i människa”-studier

Annan viktig forskning som bedrivs på Akademiska rör så kallade CAR T-celler vid blodcancer. Onkologkliniken medverkar även i så kallade ”första i människa”-studier där cancerpatienter, som har fått all etablerad behandling utan tillräcklig effekt, behandlas med olika antikroppar direkt i blodet.

– I alla våra immunterapistudier mäts patienternas immunsvar på olika sätt, framförallt i blodet men ibland också i tumören. Därigenom får vi så stor kunskap som möjligt och kan optimera utvecklingen av de experimentella behandlingarna. Med vår nya prövningsenhet (EDU) som öppnas i vår, förbättras möjligheterna att genomföra behandlingsstudier, inte minst vid immunterapi, säger Gustav Ullenhag i pressmeddelandet.

Annons
Annons

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - https://www.akademiska.se/om-oss/press-och-kommunikation/pressrum/#/pressreleases/patientens-tumoer-som-cancervaccin-maal-foer-banbrytande-patientstudier-paa-akademiska-2966979

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-02-4 17:54 (4 år sen)

    Under rubriken "Det slår ut cancerceller i hela kroppen" står det om "avancerad" cancer. Gäller det också neuroendokrin cancer med metastaser i levern?

  • Avatar Tidigare användare 2020-02-3 19:10 (4 år sen)

    Svenska Immunicum med professor Axel Karlsson-Parra i spetsen har sedan 2015 bedrivit Fas II-studien MERECA i metastatisk njurcancer i bl a Uppsala och många på andra ställen i Europa och USA.
    Ungefär som beskrivs i artikeln ovan försöker man skapa en slags vaccineffekt genom att injicera blodgivares allogena dendritiska celler direkt i tumören. Eftersom dessa är preparerade att frisätta cytokiner och kemokiner aktiveras det egna immunsystemet som i slutändan blir exponerat och minns tumörcellers uppsättning av immunogena neoantigen vilket aktiverar kroppens CD8+ T-celler att bli tumörspecifika och söka upp och döda cancerceller.
    Mycket lovande resultat från denna Fas II-studie finns här : https://immunicum.se/wp-content/uploads/2019/09/20190925_Immunicum-Webcast_Complete-Topline-Analysis.pdf .
    Bl a blev 5 av 45 patienter helt av med alla sina metastaser.
    Det kommer mer uppföljande överlevnadsdata m m den 6 februari i samband med att Immunicums MERECA är utvalt för muntlig presentation på ASCO-SITC Clinical Immuno-Oncology Symposium i USA.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.