Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Så ska cancerceller stoppas

Många tumörer behöver ett särskilt protein för att överleva – MTH1. Nu har svenska forskare visat att andra proteiner inte kan ta över MTH1:s funktion vilket innebär att cancerceller skulle kunna stoppas genom att blockera proteinet.

Publicerad den: 2015-08-17

Annons

Forskarna, som arbetar vid Stockholms universitet, har tidigare utvecklat MTH1-hämmare som är tänkta att användas som läkemedel mot cancer. Men risken fanns att andra proteiner i kroppen, som exempelvis MTH2, skulle försöka ”rädda” cancercellen genom att ta över MTH1:s funktion om dess aktivitet blockerades med läkemedlet.

– Vi visar nu att MTH2 och andra proteiner inte kan ta över MTH1:s funktion. Det är mycket bra för möjligheterna att stoppa cancerceller genom att stoppa MTH1, säger Pål Stenmark som är docent vid institutionen för biokemi och biofysik, Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Olika aktivitet hos proteinet

Forskarna har kunnat bevisa att det är stor skillnad i struktur mellan MTH1 och MTH2. Tillsammans med en annan forskargrupp, som är verksam vid Karolinska institutet, visar de även att MTH2 inte har samma aktivitet som MTH1.

Annons
Annons

– Vi har också lärt oss mycket om MTH2:s aktivitet och varför MTH2-proteinet är viktigt för hur känsliga vi är mot en grupp av läkemedel som heter thiopurines, säger Pål Stenmark.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.