Så hälsofarlig är européernas alkoholkonsumtion

Endast ett standardglas alkohol per dag ökar risken för magstrupscancer. Tar man två ökar också risken för att få kolorektalcancer. Och blir det mer än fyra glas om dagen medför det risk för ytterligare allvarliga konsekvenser. Det framgår av en ny rapport. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-10
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Enligt den nyligen gjorde rapporten har Europa högst alkoholkonsumtion i världen, med ett genomsnittligt intag av två standardglas alkohol per dag. Den konsumtionen innebär en 21-procentigt ökad risk att utveckla kolorektalcancer och andra cancerformer i mag–tarmkanalen. 

Det finns inte et enda land i Europa där alkoholkonsumtionen är låg och över en femtedel av befolkningen över 15 år dricker mer än fyra glas, minst en gång i veckan.

Kolorektalcancer är den näst vanligaste cancerformen i Europa. Vid en hög alkoholkonsumtion, över fyra standardglas om dagen, ökar risken för kolorektalcancer med 52 procent, enligt rapporten. De med hög alkoholkonsumtion har också en ökad risk för pankreas-, lever- och magcancer

Annons
Annons

Enligt rapporten är medvetenheten om kopplingen mellan alkohol och cancer alarmerande låg både bland konsumenterna och hälso- och sjukvårdspersonal. De kräver nu en gemensam europeisk strategi för att ge tydlig och konsekvent information om hälsoriskerna med alkohol.

 

  Källor

 • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/07/Alkoholkonsumtion-stor-halsorisk-for-europeer/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2017-07-18 10:26 (4 år sen)

  Varför skrivs det nästan ingenting om den utbredda alkolism som råder i hela EU men framför allt i England , där nästan alla mellan 18 till 55 år är aspackade två gånger varje vecka, innan och efter fotbollsmatcherna som misshandlar fruar och barn när dom kommer hem.

  Alkoholskadade spermier som möter ägg i nedsupna livmödrar är förmodligen orsaken till att alltfler foster med ADHD och andra missbildade foster föds.
  Dags att förbjuda barnlängtande föräldrar att dricka sprit.

 • Avatar Tidigare användare 2017-07-12 10:58 (4 år sen)

  Jag hoppas att dom också tog hänsyn till , matvanor , motion , övervikt , arbete , samhällsklass.
  Vissa som dricker mer har en helt annan livsstil. Man måste ta hänsyn till all faktorer som kan
  vara negativa. Det kommer inte fram i artikeln.