Ren otur ofta orsaken till cancer

Cancer beror på att viktiga gener i vår arvsmassa förändras och celler börja dela sig obehindrat. Hur det kommer sig finns flera möjliga teorier kring. För två år sedan publicerade amerikanska forskare ett omdiskuterat arbete som pekade på att otur skulle ha en stor betydelse i uppkomsten av cancer. Något de nu lägger fram nytt stöd för.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-24
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Vem drabbas av cancer? Frågan har ställts åtskilliga gånger och svaren varierar beroende på vem man pratar med. Oftast är de dock grundade på att det är arv och miljö som avgör. Men nu visar amerikansk forskning ännu en gång upp en bild som säger att det även har med annat att göra. 

Söker man på internet hittar man oftast två huvudsakliga förklaringar. Dels hur miljön runt omkring påverkar och hur man lever sitt liv, men också och hur ens arvsmassa ser ut och vilka anlag man har. Oavsett beror cancern på slumpmässiga mutationer vilka gör att cellerna obehindrat börjar dela på sig.

Vi kan själva inte styra 

Vad som styr sannolikheten att sådana här mutationer ska uppstå har nu forskargruppen från Johns Hopkinsuniversitetet räknat på och nu kommit fram till att hela två tredjedelar av de farliga förändringarna är slumpmässiga och alltså inget som vi kan styra över. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Resultatet tog fram genom att undersöka 17 typer av olika cancertyper samt med hjälp av avancerade matematiska modeller. Det kan också förklara varför cancer är vanligare hos äldre människor. Ju äldre man blir, desto fler celldelningar, och desto större blir risken att det någon gång går fel.

Rökning fortfarande stor påverkan

Samtidigt finns det fortfarande levnadsvanor som ökar risken för att drabbas av viss cancer. Den cancer som vi löper störst risk att få på grund av våra levnadsvanor, enligt forskarna är lungcancer, som påverkas av rökning. Cancer i bukspottskörteln är istället en av de cancertyper som man riskerar att få snarare på grund av ärftliga faktorer. Cancer i form av hjärntumörer, eller leukemi är däremot exempel på cancertyper där slumpen verkar vara det mest avgörande.

– Våra resultat visar att det finns canceryper som faktiskt inte är möjliga att förebygga, eftersom de uppkommer på det här slumpartade och oturliga sättet. Det gör att man borde lägga mer krut på forskning som handlar om att ta död på cancern när den väl uppkommit, säger Bert Vogelstein, cancerforskare vid Johns Hopkinsuniversitetet och en av forskarna bakom studien.

Annons
Annons

Mindre skuld för patienter

Utöver att resultaten kan påverka framtida cancerforskning och förebyggande åtgärder, så kanske det viktigaste budskapet riktas till alla de som drabbas av sjukdomen, enligt Bert Vogelstein.

– Vi tar bort mycket av den skuld man kan känna om man drabbas av cancer. Speciellt om man vet med sig att man har levt ett hälsosamt liv. Vi visar också att de flesta cancrar som barn drabbas av är helt och hållet slumpmässiga. På så sätt flyttar man bort bördan från förtvivlade föräldrar som kan känna skuld gentemot sitt barn, säger Bert Vogelstein.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-03-28 10:44 (5 år sen)

    I stort är det otur som gör att vi drabbas av cancer, men ärftligheten tror jag stämmer. Farsan dog i prostatacancer, både brorsan och jag fick prostatacancer men klarade livet.

  • Avatar Tidigare användare 2017-03-24 16:55 (5 år sen)

    Hej! Livsfarliga miljögifter, industriproducerat kemisk besprutat livsmedel med långa transporter, avgaser, microplaster, förorenade hav o fiske, + förorenat dricksvatten, + mängder av antibiotika som tränger ner till grundvattennivå och ut i åar , hav, brunnar och vattendrag m.m...m.m. Den ökande konsumtionen av materiell standard, alkohol, särskilt vin som är kraftigt besprutat, radioaktivitet från omvärlden. Jag tror inte mycket på ärvtlighet, men däremot känslighet mot alla dessa gifter som man utsätts för år efter år på grund av konsumtion av s.k. lyx... Rökning är bara en bisak i det stora hela och i jämförelse med ovanstående är det en bråkdel.