Rapport: För långa köer inom cancervården i många regioner

Svensk cancervård håller en hög kvalitet, men köerna är alldeles för långa, visar en ny rapport från Cancerfonden. ”Ingen region uppnår målet att en patient med prostatacancer ska bli opererad inom 61 dagar.”, säger Jan Zedenius, medicinsk talesperson för Cancerfonden till Ekot.


Publicerad den: 2019-02-20
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Rapport: För långa köer inom cancervården i många regioner
Annons

Enligt en ny rapport från Cancerfonden är det mycket få regioner som når upp till målen för väntetider som infördes genom så kallade standardiserade vårdförlopp. Modellen skulle bidra till att cancerpatienterna skulle få snabbare och mer jämlik vård. Men nu, flera år senare, visar rapporten att väntetiderna fortfarande är långa.

Orsaken är bristen på sjuksköterskor, patologer och urologer. Det kan också handla om en organisation som är illa anpassad efter dagens behov, skriver Sveriges Radio.

Enligt Jan Zedenius, som är medicinsk talesperson för Cancerfonden uppnår ingen region målet om att en patient med prostatacancer ska bli opererad inom 61 dagar.

– Och när det gäller bröstcancer där man ska bli opererad inom 28 dagar är det tre av 21 regioner som uppnår målen, säger överläkare Jan Zedenius, som är medicinsk talesperson för Cancerfonden till radion.

Läs fler artiklar om cancer här >>
Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7158870

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Diana Johansson 2019-02-24 20:04 (2 år sen)

    Hej! Jag undrar vad det kan bero på att min son ( 35 år )har ofta skakningar i händerna, när han äter, dricker, eller annat arbete. Han har aldrig tagit " DROGER, SPRIT, CIGGARETTER"....SNÄLLA HJÄLP MIG MED DENNA ORO ? DIANA