Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Protein hindrar metastaser

Annons

Svenska forskare har i experiment på möss visat att bristen på ett särskilt protein ger fler dottertumörer, metastaser, vid cancer. Proteinet heter endoglin och är med och styr blodkärlens genomsläpplighet, alltså vad som tillåts komma in i blodkärlen från till exempel organ och cancertumörer.

Cancerceller som sprider sig och bildar metastaser i andra organ är den vanligaste dödsorsaken för cancerpatienter. Att hindra tumörceller från att ta sig in blodkärlen kan vara ett sätt att minska risken för metastasbildning. Enligt Kristian Pietras på Lunds universitet, en av forskarna bakom studien, pekar resultaten på möss på en möjlig väg för nya mediciner, som skulle kunna förstärka blodkärlens egna skydd hos människor.

– Om man kan hitta en process, som i det här fallet leder till att blodkärlen utgör en barriär för tumörceller, då kan man säkerligen hitta en process, som motverkar det här och går åt andra hållet, säger Kristian Pietras till SR.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.