P-piller kan ge långvarigt skydd mot cancer

Diskussionen kring risker och p-piller är ständigt pågående. Men nu menar forskare bakom en nyligen presenterad studie att de har starka belägg för att de flesta kvinnor som äter p-piller inte utsätter sig för någon långsiktig risk att utveckla cancer. De är snarare så att p-piller för många tvärtom ger ett skydd.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-27
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Forskarna vid universitetet i Aberdeen i Skottland har sedan sent 60-tal studerat drygt 46 000 kvinnor där hälften av kvinnorna någon gång använt p-piller av kombinationstyp med östrogen och gulkroppshormon, och hälften aldrig.

Relativt mindre risk att drabbas 

Under 44 års tid följdes kvinnorna upp och i de nu publicerade resultaten konstaterar forskarna att den relativa risken att utveckla livmodercancer var 0,66 i gruppen som åt p-piller jämfört med gruppen som inte tagit p-piller. De hade även en skyddande effekt mot att utveckla äggstockscancer och lymfatisk och hematopoetisk cancer och där var den relativa risken 0,67 respektive 0,74. För kolorektalcancer var den relativa risken 0,81 i p-pillergruppen.

Läs också: Regelbundna blodprov kan varna för äggstockcancer

Annons
Annons

För äggstockscancer, livmoderhalscancer och kolorektalcancer kunde den skyddande effekten dessutom ses i över 30 år efter det att kvinnorna slutat äta p-piller.

Liksom i andra studier såg dock forskarna en ökad risk bland p-pillerätarna att utveckla bröst- och livmoderhalscancer. Riskökningen i båda fallen försvann dock ungefär fem år efter kvinnorna slutat äta p-piller.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Maria 2017-03-29 19:53 (3 år sen)

    Och risken för bröstcancer ökar...


Annons
Annons
Annons