P-piller kan ge långvarigt skydd mot cancer

Diskussionen kring risker och p-piller är ständigt pågående. Men nu menar forskare bakom en nyligen presenterad studie att de har starka belägg för att de flesta kvinnor som äter p-piller inte utsätter sig för någon långsiktig risk att utveckla cancer. De är snarare så att p-piller för många tvärtom ger ett skydd.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-27
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Forskarna vid universitetet i Aberdeen i Skottland har sedan sent 60-tal studerat drygt 46 000 kvinnor där hälften av kvinnorna någon gång använt p-piller av kombinationstyp med östrogen och gulkroppshormon, och hälften aldrig.

Relativt mindre risk att drabbas 

Under 44 års tid följdes kvinnorna upp och i de nu publicerade resultaten konstaterar forskarna att den relativa risken att utveckla livmodercancer var 0,66 i gruppen som åt p-piller jämfört med gruppen som inte tagit p-piller. De hade även en skyddande effekt mot att utveckla äggstockscancer och lymfatisk och hematopoetisk cancer och där var den relativa risken 0,67 respektive 0,74. För kolorektalcancer var den relativa risken 0,81 i p-pillergruppen.

Läs också: Regelbundna blodprov kan varna för äggstockcancer

Annons
Annons

För äggstockscancer, livmoderhalscancer och kolorektalcancer kunde den skyddande effekten dessutom ses i över 30 år efter det att kvinnorna slutat äta p-piller.

Liksom i andra studier såg dock forskarna en ökad risk bland p-pillerätarna att utveckla bröst- och livmoderhalscancer. Riskökningen i båda fallen försvann dock ungefär fem år efter kvinnorna slutat äta p-piller.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Maria 2017-03-29 19:53 (3 år sen)

    Och risken för bröstcancer ökar...


Annons
Annons
Annons