Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Övervikt orsakar en halv miljon cancerfall

Ett kroppsmasseindex över 25 ligger bakom närmare 500 000 nya cancerfall årligen bland vuxna. Det är främst kvinnor som drabbas av cancerformen.

Publicerad den: 2014-11-28

Annons

I studien undersökte forskarna data om övervikt och fetma från flera olika länder under år 2002. De räknade med att det tar minst tio år att utveckla överviktsrelaterad cancer, och beräknade därför sådana cancerfall 2012.

Den totala siffran blev 481 000 nya fall av överviktsrelaterad cancer. Närmare 64 procent av cancerfallen inträffade i Europa och Nordamerika. Eftersom vissa kvinnliga cancerformer är kopplade till övervikt, exempelvis livmoderkroppscancer och postmenopausal bröstcancer, drabbas fler kvinnor än män av cancer till följd av hög kroppsmassa.

Enligt forskarna är 5.4 procent av all ny cancer hos kvinnor kopplad till övervikt, motsvarande siffra hos män är istället 1.9 procent. Risken är stor att fallen av överviktsrelaterad cancer ökar om förekomsten av fetma blir vanligare runtom i världen, påpekar man i studien.

Annons
Annons

Forskarna nämner även att deras undersökning har sina svagheter. Exempelvis att den bygger på epidemiologiska studier av kopplingen mellan övervikt och cancer, det finns därmed inget fastställt orsakssamband.  

Studien är publicerad i tidskriften Lancet Oncology.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-11-29 09:07 (9 år sen)

    Jaha ja! Nu får vi cancer också av vår övervikt! Och ändå finns ingen vettig hjälp!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.