Övervikt kan leda till cancer

Övervikt och fetma är kopplat till cancer i bland andra njure och gallblåsa visar en brittisk studie. Fyra av tio fall av livmodercancer beror på övervikt.
Annons

Över fem miljoner personer i Storbritannien följdes under i genomsnitt 7,5 år. Ingen hade cancer vid studiens början men under studieperioden fick 3,2 procent av personerna någon av 22 olika cancertyper. Forskarna kontrollerade också deltagarnas body mass index, BMI, som är ett mått på övervikt och fetma vid studiestart.

Ökat BMI då studien påbörjades kunde kopplas till ökad risk för många olika former av cancer. Ju högre BMI, desto större var risken. Enligt Läkartidningen visar studien att 41 procent av alla fall av cancer i livmodern, 20 procent av alla fall av gallblåsecancer och minst tio procent av alla fall av cancer i lever, njure och kolon beror på övervikt och fetma.

För några typer av cancer hittade forskarna ingen koppling till övervikt, till exempel i urinblåsan.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2014-08-29 09:31 (8 år sen)

  Bra Netdoktor, detta bevisar hur oseriösa ni är. BMI, är ju inte heller något bra mått om man är överviktig eller inte, det tar ju inte hänsyn till mer än längd o vikt o det säger inget om hur man mår eller övriga värden. O vet ni vad: Vid typ 95% av alla bränder här i Sverige, så är brandkåren närvarande, alltså måste det vara brandkåren som startar 95% av Sveriges alla bränder. Alltså statistik är inte sanningen rakt av!

 • Avatar Tidigare användare 2014-08-27 22:51 (8 år sen)

  Studien säger inte alls att fetma ger cancer, alltså som denna artikel påstår, att cancer "beror på" fetma. Studien använder ordet "associated" vilket endast innebär att man funnit en statistisk koppling. Det kan alltså vara exempelvis så att mycket skräpmat ger fetma och samtidigt mer cancerfall, alltså inte att det var fettet i sig självt på kroppen som gav cancern. Sådana här s.k. observationsstudier kan aldrig klarlägga den riktiga orsaken utan det krävs bättre kontrollerade studier för det.

 • Avatar Tidigare användare 2014-08-27 18:35 (8 år sen)

  Mycket bra skrivet Mimmi! Jag håller med dig, de är bara helt ogrundade påståenden. Ingen sanning alls. Lev som du själv tycker och må bra. Hälsningar magda

 • Avatar Tidigare användare 2014-08-27 14:02 (8 år sen)

  Sluta nu med alla pekpinnar! Jag är pensionär och trodde i min enfald att jag nu kunde ta det lugnt, sitta och handarbeta i lugn o ro eller sitta vid datorn, eller sitta och läsa en bok mm men nej då, det får jag cancer av. Att jag i 50 år har suttit på en kontorsstol dag ut och dag in kan man ju bli fundersam över hur det påverkat mig. Inte får jag äta rött kött längre, det får jag också cancer av och fett ska jag avhålla mig ifrån. Inte bör jag sola och inte bör jag dricka vin till maten en regnig måndag.
  Har jag aldrig varit trotsig tidigare i mitt liv så tänker jag vara det nu.
  JAG VILL LEVA!