Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Öppnas nya vägar för cancerbehandling

En svensk patient med lungtumörer har fått beviljad ersättning för vård i Japan. Kvinnan ska ha fått strålning från koljoner, en teknik där landet är världsledande. Idag finns inte tekniken i Sverige, men nästa år öppnar en klinik för liknande behandling i Uppsala.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-07-09

Annons

Fördelen med strålning från koljoner är att de omkringliggande vävnaderna skonas. Kostnaden för kliniken är dock dyr och ligger på omkring en miljard kronor. I Uppsala är dock en klinik för protonterapi, som bygger på samma princip, under uppbyggnad.

Båda metoderna är mer effektiva och skonsamma än traditionell strålbehandling, men protonterapin är mer beprövad.

– Kliniken ska ge vård för patienter från alla landsting. Och kanske går vi mot en Europaomfattande syn på en del ovanliga behandlingar, säger professor Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

Annons
Annons

Den nya kliniken kommer i första hand att ta emot patienter med tumörer i hjärna eller hals, samt barn. Kliniken som öppnar nästa år kommer att heta Skandionkliniken.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2017-01-23 15:00 (7 år sen)

    Mycket bra, cancer i hjärnan är annars svåråtkomlig väldigt ofta.
    Har tre bekanta som avlidit av det.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons