Nyhet | Cancer

Olika hjärntumörer har samma ursprung

Olika typer av gliom, hjärntumörer, brukar diagnostiseras som separata sjukdomar eftersom de anses utgå från skilda celltyper i hjärnan. Men nu har forskare visat att en och samma ursprungscell kan ge upphov till flera typer av gliom.

Publicerad den: 2014-10-31
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Den nya upptäckten om gliom kommer från forskare vid Uppsala universitet, samt kollegor i USA, som studerat utvecklingen av olika hjärntumörformer hos möss. Tillsammans har de visat att en och samma ursprungscell i hjärnan kan ge upphov till flera typer av gliom.  En upptäckt som kan ge mer kunskap om hur dessa hjärntumörer bildas, och informationen kan även vara viktig ur behandlingssynpunkt i framtiden.

I dag är gliom den vanligaste primära, maligna hjärntumören hos vuxna. Den bildas utifrån celler i hjärnan som inte räknas till nervceller. Det finns olika typer av gliom, vilka är namngivna efter vilken celltyp som ger upphov till tumören.

Vanligast bland gliomtyperna är astrocytom, som uppkommer från celler vid namn astrocyter, och oligodendrogliom, där ursprungscellerna är oligodendrocyter. Patienter som diagnostiseras med astrocytom har oftast en sämre prognos jämfört med oligodendrogliom. Tumörformerna ses som separata kliniska diagnoser. 

Annons
Annons

– Eftersom de båda tumörformerna ser olika ut och har olika prognos så har man antagit att de uppkommer från olika ursprungsceller i hjärnan, men faktum är att den exakta urspungscellen inte är klarlagd för några gliom. Vi har länge varit intresserade av att ta reda på mer om ursprunget till gliom och hur det samverkar med de genetiska förändringar som gör att tumören bildas, säger Lene Uhrbom, forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, och ansvarig för den aktuella studien, i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Forskarna upptäckte att det inte är själva ursprungscellen som styr vilket gliom som bildas, utan i stället cellernas genetiska aktivitet.

– Vi såg att en och samma typ av mer differentierad ursprungscell, som man tidigare endast har visat att den kan bilda oligodendrogliom, även har möjlighet att ge upphov till astrocytom. Det är nytt och bidrar till en ökad kunskap om de basala mekanismer som orsakar gliom, säger Lene Uhrbom i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Resultatet har presenteras i tidskriften Journal of Neuroscience.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons