Nytt test kan rädda liv vid svår cancerform

Ett blodprov kan avslöja bukspottkörtelcancer så tidigt att den går att operera, vilket ökar möjligheterna till överlevnad. Det visar en studie vid Lunds universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-19
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Nytt test kan rädda liv vid svår cancerform
Annons

De diffusa symtomen vid bukspottkörtelcancer gör att sjukdomen ofta upptäcks i ett sent stadium. Det gör att fler människor dör av bukspottkörtelcancer än av bröstcancer, trots att cancerformen endast utgör tre procent av alla cancerfall.

Men forskare vid Lunds universitet visar att det är möjligt att upptäcka bukspottkörtelcancer med ett blodbaserat test. Det skulle göra att fler patienter kan få kirurgisk behandling i ett tidigt skede vilket ökar chanserna för överlevnad.

– Vårt test gör att vi med 96 procents säkerhet kan upptäcka bukspottkörtelcancer vid de två första stadierna, då möjligheterna att operera bort är betydligt bättre. Detta kan var flera månader innan symtom. För långt framskridna stadier, då sjukdomen vanligen brukar upptäckas, finns för närvarande få behandlingsalternativ och prognosen är betydligt sämre, säger Carl Borrebaeck, professor i immunteknologi vid LTH, Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

För de som löper hög risk för bukspottkörtelcancer

Forskarna menar att testet i framtiden skulle kunna användas för att undersöka människor som löper en högre risk att drabbas av bukspottkörtelcancer, till exempel på grund av ärftlighet, nyligen upptäckt diabetes eller kronisk bukspottkörtelinflammation.

Studien är baserad på tidigare insamlade prover från patienter i Danmark och USA vid olika stadier av sjukdomen. Nästa steg innebär en stor prospektiv studie, som redan är påbörjad i USA och förväntas ta omkring tre år.

Läs mer om testet och studien, publicerad i Journal of Clinical Oncology >>

Annons
Annons

    Källor

  • Lunds universitet - https://www.lu.se/article/nytt-test-kan-upptacka-svarbotad-cancer-tidigt

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-09-20 13:01 (3 år sen)

    Tror inte jag har detta eftersom jag inte dricker alls. Det ska vara på grund av arv möjligen.