Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Nytt cancervaccin stryper tumörer

Annons

Svenska forskare ser nu ut att vara på väg att utveckla ett nytt cancervaccin som stryper blodtillförseln till tumörer. Resultaten från forskningen, som publiceras i tidskriften Oncogene, visar att vaccinet fördröjer tillväxten av bröstcancertumörer i möss, skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande. Liksom alla andra celler behöver cancerceller näring och syresatt blod för att växa, men genom att strypa blodtillförseln hoppas man alltså få cancern att sluta växa eller helt tillbakabildas.

Även om resultaten från försöken på möss är lovande är det långt kvar innan metoden kan börja användas på svenska sjukhus.
– Vår förhoppning är att inom tre-fyra år kunna göra de första kliniska studierna på människor, säger Kristian Haller till Rapport.

Annons
Annons

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor i Sverige. Årligen diagnostiseras omkring 7 000 kvinnor med bröstcancer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.