Nya uppgifter: Korv och bacon kan ge cancer

Tycker du om att äta korv, bacon, skinka och kallskuret? I så fall kanske du kommer att ändra dig ganska snart. I nästa vecka kan WHO nämligen komma att gå ut med uppgiften om att processat kött ska listas som cancerframkallande.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-10-23
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Enligt uppgifter från den brittiska tidningen Daily Mail kan världshälsoorganisationen WHO redan på måndag i nästa vecka gå ut med beskedet att processat kött ska listas som cancerframkallande, detta enligt en källa med insyn i WHO. Det här rapporterar Sveriges Television.

Samband mellan processat kött och tarmcancer

På WHO:s lista över cancerframkallande ämnen idag hittar vi cigaretter, alkohol, asbest och arsenik. Efter att forskare hittat ett samband mellan processat kött och tarmcancer kan nu alltså produkter som bacon, skinka och kallskuret komma att läggas till på listan.

Om uppgifterna stämmer återstår alltså att se i nästa vecka – men enligt tidningen Daily Mail kan det nya beskedet komma att få stora konsekvenser för kött- och snabbmatsindustrin.

Annons
Annons

Vad tror du om de nya uppgifterna? Om de stämmer, kommer du att sluta att äta processat kött då?

Läs artikeln i Daily Mail här 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Aziza 2015-10-24 06:30 (4 år sen)

    cgzGjag själv tyckte inte om processad kött, men det är viktig att tänka på allmänhetens hälsa.
    Tack

  • Avatar Aziza 2015-10-24 06:21 (4 år sen)

    cgzGjag själv tyckte inte om processad kött, men det är viktig att tänka på allmänhetens hälsa.
    Tack

  • -
    Maria 2015-10-24 19:58 (4 år sen)

    Detta är ju ingen nyhet, det är alltid nitritsalt, rökarom och annat i rökta köttprodukter, vilket är cancerframkallande. Gör man sin egen korv och liknande är det ingen fara.

  • Avatar 2015-10-26 01:17 (4 år sen)

    Efter besöket på avdelningen för produktion av leverpastej på 70-talet slutade äta densamma. Efter en tid slutade äta alla sorters korvar när jag begrep att jag, som med leverpastejen, inte viste vad jag egentligen stoppade i min mage. Fortsatte dock periodvis med lufttorkad Serrano- och Parmaskinkan. Nu slutar jag med det också. Det gäller att utesluta kända hälsofaror. Det finns ju inlagd sill och gravad lax istället. Rökt lax kan man också glömma. Håller inte med dem som säger att bara du gillar det så är det bra för dig. Svamp är gott, flugsvamp är läcker, men dödlig.

  • Avatar Ulf 2015-11-1 10:46 (4 år sen)

    Men hur seriöst är detta. Artikeln i Aftonbladet är ursprungligt från 2006 och även WHO publicering också. Plockar Aftonbladet upp gamla artiklar för att ha något att skriva om. Jag kan inte klistra in en länk här men googla på "farligt med skinka" då kan man läsa det gamla där.

  • Avatar Ulf 2015-11-1 10:14 (4 år sen)

    Men hur seriöst är detta. Artikeln i Aftonbladet är ursprungligt från 2006 och även WHO publicering också. Plockar Aftonbladet upp gamla artiklar för att ha något att skriva om. Jag kan inte klistra in en länk här men googla på "farligt med skinka" då kan man läsa det gamla där.

  • Avatar Ulf 2015-11-1 10:10 (4 år sen)

    Men hur seriöst är detta. Artikeln i Aftonbladet är ursprungligt från 2006 och även WHO publicering också. Plockar Aftonbladet upp gamla artiklar för att ha något att skriva om. Jag kan inte klistra in en länk här men googla på "farligt med skinka" då kan man läsa det gamla där.


Annons
Annons
Annons