Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Ny upptäckt om cancer i bukspottkörteln

En ny dna-kartläggning visar att bukspottkörteln kan drabbas av fyra olika typer av cancerceller. Upptäckten öppnar för effektivare och mer individbaserade behandlingar i framtiden.

Publicerad den: 2015-03-09

Annons

Cancer i pankreas, bukspottkörteln, är en av de aggressivaste cancerformerna som finns. Patientprognosen är normalt sett dålig och medianöverlevnaden är ungefär sex månader efter diagnos, och femårsöverlevnaden är lägre än fem procent. Detta är siffror som inte har förändrats de senaste 50 åren.

Att studera genetiska förändringar vid cancer är ett aktivt forskningsområde, och nyligen har den hittills största dna-kartläggningen utförts av pankreascancer. Via tumörceller från 100 olika cancerpatienter studerade forskarna skilda mutationer som kopplas till cancer i bukspottkörteln. De kunde då urskilja fyra olika huvudgrupper av cancerceller: celler med stabilt dna, lokalt omflyttat dna (locally rearranged) utspritt dna (scattered), samt instabilt dna.

Den nya klassificeringen hoppas ge ledtrådar som kan användas inför framtida läkemedelsbehandlingar. Tack vare resultaten kan det även bli enklare att förutse vilken typ av behandling som är mest effektiv på en viss sorts pankreascancer.

Annons
Annons

Professor Andrew Biankin vid University of Glasgow, en av forskarna bakom studien, säger i ett pressmeddelande att resultaten också öppnar för möjligheten att individbasera behandlingar mot cancerformen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.