Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny teknik ställer diagnos om hudcancer på några sekunder

Instrumentet som snabbt, effektivt och säkert ska ställa hudcancerdiagnos är här. Tumörer kan upptäckas innan de blir dödliga samtidigt som vårdköerna kortas och sjukvårdspersonalen avlastas.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-20

Annons

Hudcancer, är den av alla cancerformer med snabbast ökningstakt och årligen drabbas omkring 40 000 personer. Av dem avlider 500 personer, enligt siffror från Cancerfonden. Trenden gör också att allt fler vill undersöka födelsemärken och hudförändringar, vilket i sin tur överbelastar sjukvården. Fram till idag har diagnoser bara kunnat ställas av utbildade hudspecialister men nu har forskare från KTH tagit fram en teknik som kan användas även av icke-specialister.

– Målet för min forskning är att utveckla teknik som med hjälp av mikrovågor kan skilja godartade tumörer från elakartade, frisk hud från sjuk, säger Fritzi Töpfer, forskarstuderande på avdelningen för mikro- och nanosystem vid KTH, som har tagit fram ett diagnosverktyg för hudcancer.

Minskade vårdkostnader

Att så tidigt som möjligt fastställa en hudcancerdiagnos och inleda en behandling är avgörande för att undvika metastaser. Diagnosverktyget möjliggör just detta och stora mängder människor kan undersökas snabbt och billigt, bland annat med hjälp av screening.

– Jag avser inte att med mitt forskningsresultat ersätta dermatologisten helt och hållet. Det handlar snarare om att tekniken kan användas av vem som helst och direkt sortera bort hudförändringar som inte är hudcancer. Tanken är att endast de som är i behov av hudläkarens expertkunskaper skickas vidare till en, säger Fritzi Töpfer.

Annons
Annons

Kommersiellt bruk

En prototyp för tekniken är framtagen men en del arbete återstår innan en kommersiell produkt är färdig.

– Det går att öka verktygets känslighet, även kallad sensitivitet, på bekostnad av specificitet. När det kommer till redskap som används för screening accepteras därför låg specificitet. Vinsterna för alla involverade blir i alla fall stora.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2017-11-10 23:22 (6 år sen)

    Jag har en mycket dålig hud fullt av prickar från 0,1 mm till 10 mm. De sitter överallt på kroppen företrädesvis på bålen, ryggen, halsen och i håret. Min far hade samma problem. Det kliar så man får ta dörrkarmarna, naglar till hjälp. Jag har en känsla av att de här prickarna är en fortsättning på vattkoppor som jag hade som 19 åring. min vattkoppor var det ingen hejd på. Läkaren hade aldrig sett någon med så mycket prickar, min far sade att han hade också haft vattkoppor sent i livet. Jag har under årens lopp fått hjälp med att frysa dem största prickarna, men alltsedan 1998 har jag blivit nekad hjälp för det är bara kosmetiskt störande. Jag tycker att klådan är mycket störande, men ingen inom vården lyssnar. Finns det någon hjälp att få med till ex. salva som tar bort dessa kliande vårtliknande prickar som varierar från färglösa till bruna,mest upphöjda. fick en gång för länge sedan tabletter för klådan, som jag inte tålde. Karbamidsalva i mängder att smeta på mig, men ingen verkan på mina vårtliknande utslag. Var hos en hudterapeuft som hjälpte mig att slipa bort det värsta prickarna i ansiktet, några börjar komma tillbaka. Finns det någon bättre metod i dag????? som man kan få ta del av???????

  • Avatar 2016-05-27 22:38 (8 år sen)

    Man läser om nya tekniker men när man går till läkare så blir man bara avfärdad och bortförklaringarna är många. Min faster fick inte någon hjälp med att ta bort ett oskyldigt märke på armen, som senare visade sig vara cancer.
    Hon varnade mig och sade att jag skulle vara envis om jag ville leva, men i dag är det ännu svårare att få hjälp.

  • Avatar 2016-05-27 22:06 (8 år sen)

    Man läser om nya tekniker men när man går till läkare så blir man bara avfärdad och bortförklaringarna är många. Min faster fick inte någon hjälp med att ta bort ett oskyldigt märke på armen, som senare visade sig vara cancer.
    Hon varnade mig och sade att jag skulle vara envis om jag ville leva, men i dag är det ännu svårare att få hjälp.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.